Made for Moments > Wat schrijf je op een condoleancekaart

Relatie met overledene en nabestaande

Voor je begint met het schrijven van de condoleancekaart is het van belang om na te gaan hoe je relatie met de overledene eruit heeft gezien. Daarna is het goed om te bedenken wat de relatie met met de nabestaanden is. Op basis hiervan kan de formaliteit van de inhoud bepaald worden.

Wanneer de relatie enkel formeel is, bijvoorbeeld bij een zakenrelatie, is het goed om de nabestaande aan te spreken met ‘Geachte heer/mevrouw (Achternaam)’. Is er sprake van een intieme relatie, dan kan er ‘Lieve (Voornaam)’ of ‘Lieve familie (Achternaam)’ worden geschreven. Is de relatie niet formeel of intiem, maar eerder informeel? In dat geval is ‘Beste heer/mevrouw (Achternaam)’, ‘Beste familie (Achternaam)’ of ‘Beste (Voornaam)’ het meest gepast.

Levensfase overledene

In welke levensfase de persoon is overleden, heeft invloed op de inhoud van een condoleancekaart. Elk verlies is verschrikkelijk voor de nabestaanden. Is er een kindje overleden, dan zijn er andere teksten gebruikelijk dan wanneer iemand op leeftijd is gestorven.

Voor kinderen
  •   Zo klein en oprecht en nu al uit jullie leven verdwenen. Wij wensen jullie veel sterkte met dit verlies.
  •   Met diep ongeloof vernamen wij dat jullie dochter/zoon is overleden. Woorden schieten te kort voor dit vreselijke verlies. We denken aan jullie en wensen jullie heel veel sterkte in deze zware tijd.
  •   Verschrikkelijk en onvoorstelbaar. Voor dit verlies zijn geen worden. Onze gedachten zijn bij jullie.
Vol in het leven

Wanneer iemand volop in het leven stond en is overleden kan er in de kaart worden benadrukt dat deze persoon veel te vroeg is heengegaan. Mensen die iemand hebben verloren die al wat ouder waren, kan een condoleancekaart worden gestuurd waar ergens anders de nadruk op wordt gelegd. Het is mooi om hier te benoemen dat de persoon zo van het leven heeft genoten en erg echt wat moois van heeft gemaakt. Bepaal samen met andere dierbaren wat er op de kaart moet komen te staan door samen herinneringen op te halen en deze te delen. Dit maakt het iets heel bijzonders en zo kunnen jullie elkaar ook steunen.

Hoe lang kun je condoleancekaart sturen?

Condoleren door middel van een kaart gebeurt vaak vrij snel nadat bekend is dat er iemand is overleden. Wanneer je in de gelegenheid bent om het kaartje eerst nog thuis te laten bezorgen, is dit een mooie optie. Door zelf het kaartje te schrijven, komt dit extra persoonlijk over. Als je de kaart direct wil verzenden is dit bij Made for Moments ook mogelijk. Directe verzendingis iets wat tegenwoordig ook steeds vaker gebeurt. Het is dan ook zeker een goede optie om voor te kiezen. Het gaat er namelijk om dat je iets van je laat horen aan de nabestaanden.

De eerste paar weken worden deze mensen waarschijnlijk overspoeld met condoleances. De kaart iets later sturen is om deze reden ook nog een mogelijkheid.

Ik denk aan je

Het is mooi om de nabestaanden te weten dat je aan hen denkt. Dit geldt niet alleen voor de periode rondom het overlijden zelf. Het is mooi om na een tijdje eens te vragen hoe zij zich hier nu bij voelen. Ook kun je je medeleven tonen door een jaar later een ‘ik denk aan je’ kaart te sturen. Bij Made for Moments bieden wij een online tool aan die als agenda kan fungeren. Hierin kun je aangeven voor wat voor soort kaart je kiest, wat hierop moet staan geschreven en wanneer deze moet worden verstuurd. Zo zullen de nabestaanden zich nooit alleen voelen.

Voorbeeldteksten

Vind het je het nog steeds lastig om te bepalen wat je op de condoleancekaart moet zetten? Speciaal voor jou hebben we wat voorbeeldtekstjes neergezet.

  •   Heel veel sterkte met de stilte die volgt.
  •   Voorgoed uit ons midden, maar voor altijd in ons hart.
  •   Wij hopen dat goede herinneringen het grote verlies kunnen verzachten.
  •   Het is moeilijk de juiste woorden te vinden, maar weet dat we in gedachten bij jullie zijn.
  •   Wij zijn diep geraakt door dit onwerkelijke nieuws en condoleren jullie.
  •   Wij leven met jullie mee en wensen jullie ontzettend veel kracht en sterkte toe om dit verlies een plekje te kunnen geven.
  •   Gecondoleerd met het verlies van (naam). Ik denk aan jullie. Ik wens jullie veel licht liefde en kracht om dit grote verlies te dragen.

Alle condoleancekaarten