Zo bijzonder! Jullie zoon of dochter doet zijn of haar eerste communie. Iets wat je niet dagelijks of zeg maar gerust jaarlijks organiseert en meemaakt.

We kunnen ons voorstellen dat je wat vragen omtrent deze gebeurtenis. We hebben daarom allerlei informatie op een rijtje gezet. We beantwoorden daarmee gelijk de meest gestelde vragen rondom het doen van de eerste communie.

Bekijk hier de allermooiste communie uitnodigingen

Meest gestelde vragen eerste communie | alle informatie eerste communie

1. De betekenis van de eerste communie
De eerste communie is een belangrijk sacrament binnen de Katholieke Kerk. Het wordt gevierd wanneer een kind voor het eerst de heilige communie ontvangt, dat wil zeggen: het lichaam van Christus. Dit gebeurt in de vorm van een stuk brood, tijdens de mis. De eerste communie is een belangrijke mijlpaal in het leven van een katholiek kind en wordt vaak gezien als een moment van spirituele groei en betrokkenheid bij de kerkelijke gemeenschap. Het symboliseert de intrede van het kind in de volledige deelname aan de sacramenten van de kerk en het ontvangen van de genade van God. Vaak wordt de eerste communie gevierd met een speciale mis, gevolgd door een feest met familie en vrienden. Deze worden uitgenodigd door middel van een uitnodiging communie.

2. Moet eerste communie met een hoofdletter?
Hoewel we het vaak met hoofdletter schrijven (en we de verwarring ook wel begrijpen), is er maar één correcte schrijfwijze, namelijk: eerste communie. Met allemaal kleine letters. Wanneer we het over heilige personen hebben, schrijven we dit altijd met een hoofdletter. Vandaar ook de verwarring. We denken dat alles omtrent de Katholieke Kerk dan vaak met hoofdletters geschreven wordt. Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.

3. Wanneer eerste communie in 2024
De eerste communie wordt vaak gehouden bij kinderen in de leeftijd van 8 jaar, zij zitten dan in groep 4 van de basisschool. Er is niet één datum die vast staat bij het doen van je eerste communie. Dit is afhankelijk van de parochie en de lokale tradities. Over het algemeen worden eerste communiefeesten vaak gehouden in het voorjaar, ergens tussen maart en juni. Wil jij de exacte datum weten? Neem dan contact op met de plaatselijke kerk of parochie waar het kind zou deelnemen.

4. Voorbereiding op de eerste communie
Maar hoe bereid je je voor op het doen van de eerste communie? Waar dit voorheen nog wel eens vanuit scholen werd geregeld, zien we tegenwoordig dat dit steeds vaker vanuit de kerk wordt georganiseerd. Vaak zijn er verschillende bijeenkomsten waar de kinderen worden ontvangen en waar op een speelse manier wordt gevraagd na te denken over hun betrokkenheid als leerling van Jezus. Ook leren zij allerlei communie liedjes tijdens deze bijeenkomsten. Houd er als ouder rekening mee dat het voor een kind vaak spannend is. Ze staan een heel dag in de spotlight en krijgen de volle aandacht. Niet elk kind voelt zich daar prettig bij, het wordt echt gezien als een volgende grote stap. Bereid ze dus goed voor op wat ze kunnen verwachten die dag.

5. Tradities rondom eerste communie
Wat zijn de tradities rondom de eerste communie? Wij zochten het voor je uit. De tradities rondom de eerste communie verschillen per regio en van gemeenschap, maar er zijn enkele gebruikelijke tradities die vaak terugkomen, namelijk:

  • Voorbereiding: voorafgaand aan de eerste communie ontvangen kinderen meestal instructies in de vorm van bijeenkomsten. Zoals hierboven ook al kort omschreven. Deze voorbereiding kan maanden tot een jaar duren, afhankelijk van de gemeenschap.
  • Speciale kleding: kinderen dragen vaak speciale kleding tijdens de eerste cmmunieceremonie. Voor meisjes is dit vaak een witte of lichte jurk en jongens kleden zich vaak netjes in een pak. Al zien we tegenwoordig dat ze vaak ‘gewone’ casual nette kleding dragen. Ook dit is weer afhankelijk en verschillend per gemeenschap.
  • Familie en gemeenschap: de eerste communie is een gelegenheid voor families om samen te komen en deel te nemen aan de religieuze viering. Vaak worden er na de mis feesten georganiseerd waar familie en vrienden samenkomen om het kind te feliciteren.
  • Cadeaus en symboliek: het is gebruikelijk dat het kind cadeaus ontvangt ter herdenking van de eerste communie. Soms worden er cadeaus die linken naar de kerk gegeven, maar soms is dit geld of speelgoed.
  • Communiefeest: na de eerste communieceremonie wordt vaak een feest gehouden om het moment te vieren. Dit kan een intiem diner zijn met familie of een groter feest met vrienden en familieleden.
  • Bijwonen van de mis: na de eerste communie worden kinderen aangemoedigd om regelmatig deel te nemen aan de mis en deel te nemen aan de sacramenten van de kerk, zoals de heilige communie en het sacrament van de biecht.
  • Deze tradities verschillen echt enorm. Afhankelijk van de cultuur, gemeenschap en lokale gebruiken.

     

Onze favoriete uitnodigingen communie

Vieringen bij eerste communie: tips, suggesties en informatie eerste communie

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog wat wijzer geworden over wat een eerste communie precies inhoudt. Mocht je nog op zoek zijn naar aanvullende tips, geven wij hier wat suggesties die handig zijn om te weten.

  • - Communie uitnodiging: vaak worden gasten uitgenodigd d.m.v. een communie uitnodiging. Hier staat allerlei informatie omtrent de planning van de desbetreffende dag.
  • - Naast een uitnodiging wordt er ook vaak een bedankje gegeven aan alle gasten. Dit kan zijn in de vorm van een communie bedankkaart, maar ook wordt er soms snoep of goodiebags uitgedeeld aan het einde.
  • - Wil je helemaal uitpakken? Zorg dan voor een welkomstbord in stijl van de communie uitnodiging. Deze maak je eenvoudig en helemaal zelf via onze online bewerktool.

 

Onze favoriete communie bedankjes

Bekijk hier alle leuke communie bedankjes en communie bedankkaarten in stijl van de uitnodiging.

communie uitnodiging makenUitnodiging communie maken