Wat bijzonder: jouw zoon of dochter gaat zijn of haar eerste communie doen. Daar hoort natuurlijk een mooi aansluitend feest bij. Maar waar moet je allemaal aan denken bij het organiseren van een communiefeest? We kunnen ons namelijk voorstellen dat je dit niet dagelijks doet en dat je zeker wilt weten dat je niets vergeet. Wij zochten het voor je uit!

Wat is communie

Maar allereerst: wat vier je eigenlijk bij een communiefeest? De 'eerste heilige communie' is dus de eerste keer, dat je als katholieke gelovige mag deelnemen aan de maaltijd van Jezus Christus. In de Katholieke Kerk nemen de kinderen meestal deel aan de eerste communie wanneer ze, zoals dat zo mooi heet, tot de jaren van het verstand zijn gekomen. Deze maaltijd van Jezus Christus wordt gegeven in de vorm van een hostie. De hostie staat symbool voor het lichaam van Christus. Want hij heeft zich geofferd voor de mensheid door te sterven aan het kruis. Tijdens de Katholieke mis deelt de priester de hostie uit aan de gelovigen.

Tijdens een communieviering ontvangt een kind deze hostie dan voor het eerst. Deze kinderen zijn tussen de 7 en 8 jaar en zitten vaak in groep 4 van de basisschool. Vaak is het een feestelijke mis waarbij de kerk is versierd door knutselwerkjes van de kinderen en worden er allerlei liedjes gezongen door de kinderen. Voor meer informatie over deze speciale dag lees ook onze blog "De eerste communie: alle informatie op een rij".

Bekijk hier de allermooiste communie uitnodigingen met 10% korting.

Communiefeest organiseren

Aansluitend aan de mis wordt er vaak een groot communiefeest georganiseerd. Hierbij worden vrienden en familie uitgenodigd om het heugelijke feit gezamenlijk te vieren. Dit kan op locatie of thuis. Vaak vinden de communie festiviteiten plaats in de zomermaanden, waardoor het dus mogelijk is om de tuin te betrekken bij de feestlocatie. Vaak is een communiefeest vergelijkbaar met een verjaardag, maar wordt deze iets grootser / uitbundiger gevierd. Door bijvoorbeeld een cateraar te laten komen of meer uit te pakken in de aankleding bijvoorbeeld. Waar je allemaal aan moet denken, schreven wij hieronder voor je uit:

Communiefeest organiseren tips

Hieronder leggen we in 6 stappen uit hoe je een perfect communiefeest organiseert:

1. Maak een gastenlijst
Start met het maken van een gastenlijst. Op basis daarvan kan je namelijk een inschatting maken van kosten of het op de locatie past die je voor ogen had én wat handig is qua eten en drinken. Bij een communiefeest worden vaak vrienden en familie uitgenodigd. Je bent uiteraard zelf volledig vrij in wie je precies uitnodigt en hoe groots je het maakt. Houd bij het aantal gasten altijd rekening met zo’n 10% afmeldingen. .

2. Regel een locatie
Nu je het aantal gasten weet, is het tijd om te beslissen waar je het communiefeest gaat houden. Past dit thuis of wil je liever een locatie afhuren? Vaak is het thuis vieren van een communiefeest goedkoper, maar natuurlijk een hoop geregel. Je zorgt zelf voor de drankjes, bartafels en overige catering bijvoorbeeld. Wanneer je voor een locatie kiest, betaal je vaak een all in prijs. Waarbij je dus zelf geen rekening hoeft te houden met het inslaan van drank, voldoende glazen en catering. Is je thuis locatie te klein voor het aantal gasten, maar heb je geen budget een locatie met catering af te huren? Op veel plekken kan je ook alleen de zaal huren, je zorgt dan alsnog zelf voor drankjes en eten, maar je mag wel gebruik maken van de plek en alle toebehoren.
 

Onze favoriete uitnodigingen communie | nu met 10% korting

3. Eten en drinken
Hierboven bespraken we het al even, denk goed na over wat je wilt doen met eten en drinken. Dit ligt heel erg aan het tijdstip waarop je het communiefeest laat plaatsvinden. Wil je liever geen eten verzorgen? Kies er dan voor het feest te organiseren binnen etenstijd tijden. Vaak vinden gasten het wel prettig om van wat lekkers te voorzien. Dit kan in de vorm van chips, nootjes, kaasjes of worstjes bijvoorbeeld. Dit kan je van te voren al goed voorbereiden, zodat je op de dag zelf niet extreem veel werk meer hoeft te verzetten. Kies je er wel voor om eten te serveren in de vorm van een lunch of diner? Maak het jezelf dan niet te moeilijk. Huur een cateraar in of ga voor een broodje met soep bijvoorbeeld.

4. Verstuur de uitnodiging
Als je het tijdstip weet, besloten hebt wat te doen rondom de catering en de locatie hebt bepaald is het tijd voor het versturen van de uitnodiging. Het is namelijk belangrijk dat je op de uitnodiging zo volledig mogelijk bent. Hoe laat worden de gasten verwacht, waar en hebben ze van te voren al gegeten of juist niet? Wil je alles lezen rondom het maken en versturen van een communie uitnodiging? Lees dan onze blog.

5. Versiering / aankleding
Natuurlijk kan leuke versiering en stijlvolle aankleding op zo’n dag niet ontbreken. Wist je dat het bij Made for Moments mogelijk is om deze aankleding helemaal in stijl van de uitnodiging te maken? Denk bijvoorbeeld aan placemats in stijl van de communie uitnodiging, (wijn)flesetiketten, menukaarten en andere leuke items. Ook een communie welkomstbord maak je eenvoudig helemaal zelf, in stijl van de kaart. Zo heet je alle gasten op een super grootse wijze welkom.

6. Communiebedankjes
And last but not least: vergeet de communiebedankjes niet. Voorheen werd er altijd gekozen voor een communie bedankkaart, deze wordt ook al gelijk op de dag zelf aan de gasten overhandigd. Maar tegenwoordig zien we steeds meer originele bedankjes voorbij komen. Het heeft wat weg van doopsuikers. Leuke snoepzakjes, chocolaatjes of andere kleinigheidjes welke zijn verpakt in een doosje of zakje met sticker in stijl van de uitnodiging. Deze nemen gasten voor ze naar huis gaan zelf mee.

Onze favoriete communie bedankjes

Bekijk hier alle leuke communie bedankjes en communie bedankkaarten in stijl van de uitnodiging.

communie uitnodiging makenUitnodiging communie maken