Jouw bestelling is 100% CO2 neutraal

We compenseren de CO2 van jouw order! | Tijdens de productie én bij de verzending van al onze producten komt er CO2 vrij, ook al gebruiken we zoveel mogelijk duurzame processen en materialen. Daarom kiezen we ervoor deze ruimschoots te compenseren door het duurzaam planten van bomen.

Zo zorgen we samen steeds iets beter voor onze aarde en bouwen we aan de toekomst. Voor het planten en verzorgen van de bomen werken we samen met 180.earth. Deze in Nederland geregistreerde stichting heeft een ANBI keurmerk. De bomen die geplant worden nemen CO2 op, leveren zuurstof en helpen onze aarde afkoelen. Ook helpen we boerenfamilies in zuidelijk Afrika in hun levensonderhoud.

Algemeen

House of Sparkles

Made for Moments is onderdeel van Sparkles. Het hoofdkantoor ‘House of Sparkles’ is gevestigd in Zeist, een plek waar team Made for Moments met regelmaat aan het werk is. Deze locatie is in 2023 volledig verduurzaamd. Zo is het pand voorzien van een A++ label en bevat het de volgende duurzame elementen:

 • Ledverlichting
 • 66 zonnepanelen
 • 20 laadapen
 • Warmtepomp
 • Duurzaam materiaalgebruik
 • Afvalscheiding

Omdat een groot gedeelte van team Made for Moments woonachtig is in Brabant, is er ook een werkplek beschikbaar gesteld in ’s-Hertogenbosch. Dat scheelt weer wat kilometers op de weg.

Inkt

Binnen het reguliere productieproces hechten we veel waarde aan het gebruiken van eerlijke materialen. Zo gebruiken we naast FSC-gecertificeerd papier bijvoorbeeld ook afbreekbare inkt op alle kaarten.

Kaartjes teveel ontvangen?

Het kan wel eens voorkomen… Je hebt bijv. 50 kaartjes besteld, maar je ontvangt er 55. De reden? Op één groot drukvel passen meerdere kaartjes. We benutten zo’n vel optimaal en dan kan het soms voorkomen dat er meer kaartjes uit de machine komen dan jij eigenlijk had besteld. We kunnen ze weggooien, maar dat is natuurlijk zonde. Daarom sturen we ze mee en heb jij er - in sommige gevallen - een paar extra!

Lokale productie

Onze kaarten en bijpassende items worden allemaal lokaal, in Brabant, geproduceerd. Hierdoor hebben we geen onnodige stromen buiten Nederland.

Ophalen in Oss, Brabant

Bij onze rouwkaarten is er de mogelijkheid om je bestelling op te halen bij de drukkerij in Oss. Dit is fijn voor jou als klant in deze situatie, maar ook duurzaam als het gaat om verzending. Het pakket hoeft dan immers niet via een distributiecentrum en allerlei andere adressen, maar gaat direct van de drukker naar jou thuis.

Organisatie

Sparkles
Bij Made for Moments vinden we dat duurzaamheid verder gaat dan alleen het productieproces. Made for Moments is een merk binnen Sparkles. Bij Sparkles staan aandacht voor cultuur én de ontwikkeling van een ieders talenten centraal. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we elk kwartaal met het hele bedrijf bij elkaar komen om elkaars werk te bewonderen en samen te ontspannen. Ook vinden we het belangrijk om als organisatie, gezamenlijk, goede doelen te steunen. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van deelname aan de Roparun. Sparkles vindt vitaliteit van werknemers belangrijk, naast deelname aan de Roparun staan er ook met regelmaat mud-runs of een potje tafelvoetbal op het programma. Zo proberen we alle werknemers gelukkig en gezond te houden. Wat indirect ook weer invloed heeft op een gezonde samenleving.

Papier

Een belangrijke pijler binnen onze organisatie is dat we enkel werken met leveranciers die een FSC-keurmerk dragen. Maar wat houdt zo’n keurmerk precies in?

Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld behouden kunnen blijven door verantwoord bosbeheer. Met verantwoord bosbeheer doelen wij op de bescherming van het leefgebied van planten en dieren én ons respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt namelijk minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw.

Leveranciers met een FSC-keurmerk dragen direct bij aan de bescherming van onze bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Omdat het bos op deze manier economische waarde krijgt, zorgt je ervoor dat het behouden blijft. En dat is belangrijk, want je wilt toch ook eeuwig blijven genieten van zowel onze bossen als van de natuurlijke producten hout en papier? (Bron: FSC)

Productieproces

Om de CO2-uitstoot te minimaliseren zijn onze processen zo ingericht dat we een minimum aan energie verbruiken. Daarnaast nemen we deel aan de Milieubarometer van Stichting Stimular. Hiermee maken we onze milieu- en klimaatprestaties inzichtelijk, om deze voortdurend te kunnen verbeteren.

Proefdrukprijs

We bieden de eerste proefdruk aan voor een kennismakingsprijs en vervolgens vragen we de stukprijs van een kaartje. Dat doen we bewust. Eén kaartje produceren is namelijk een stuk kostbaarder dan een groot aantal. Dit heeft te maken met de grote drukvellen die de machine ingaan. De machine doorloopt hetzelfde proces; of het nou voor één kaartje is of voor 100 stuks. Je kunt je voorstellen dat het daarom duurzamer is om grotere aantallen te produceren.

Samenwerking met kleine, lokale ondernemers

Extra items als touwtjes, paperclips en lakzegels komen bij ons van kleine, lokale ondernemers vandaan. Geen grote schepen of massaproductie, maar het aantal dat we nodig hebben. Dat is duurzaam als het gaat om productie, maar ook qua toekomstbestendigheid van deze ondernemers.

Samenwerking met Visio, BIGA en Zideris

Duurzaamheid gaat bij ons verder dan groen. We denken ook na over de toekomst van anderen. Onze samplesetjes van papiersoorten en envelopkleuren, de zakjes met paperclips, de klosjes touw, en ga zo maar door: ze worden allemaal ingepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (door een visuele- of verstandelijke beperking). We vinden het mooi om op deze manier een steentje bij te kunnen dragen.

Verzendkosten

We vragen jou om verzendkosten te betalen voor je bestelling. Hoe groter je bestelling, hoe hoger de verzendkosten. Misschien klinkt dat gek, maar dat is vanuit een eerlijke, duurzame gedachte. Een kleine bestelling past simpelweg in een kleinere verpakking en neemt daarmee minder ruimte in tijdens de verzending. Een grote bestelling wordt in een grote doos verpakt (meer materiaal), welke ook meer belastend voor het milieu is.

Kan het nog beter? Zeker.

We proberen iedere dag te verduurzamen. Met grote én kleine stappen in onze grondstoffen, productie, verpakkingen, verzending en in onze dagelijkse gang van zaken. Iedere stap telt. Van carpoolen met collega’s en afval scheiden op kantoor, tot nieuwe verzendmogelijkheden (fietskoeriers bijvoorbeeld) en verduurzaming binnen het productieproces. Er zijn nog genoeg stappen te maken en daar werken we aan.

Wij hechten veel waarde aan duurzaamheid. We blijven continu innoveren op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanuit die gedachte is de behoefte ontstaan voor een kaartenlijn die nog nét een stapje verder gaat. Lees hieronder meer over die stappen. Wat is er, naast het al zo duurzaam mogelijk ingerichte standaard productieproces, dan zo anders aan deze lijn?

Collectie duurzaam

Handeling en verzending

 • Bij de duurzame collecties is de minimale oplage 20 stuks.
 • We adviseren daarnaast om de enveloppen tegelijkertijd met de kaarten te bestellen. Zo wordt er niet twee keer een pakketje bezorgd, maar slechts één keer.
 • Er is een minimum aantal formaten beschikbaar (bijvoorbeeld formaat 10 x 15 cm, enkel of gevouwen). Dit formaat heeft de meest gunstige velindeling, waardoor er minder afval is. 
 • Je pakket wordt verzonden in een recyclebare doos die voor minstens 70% bestaan uit gerecycled papier bestaat.
 • Wanneer je een proefdruk bestelt van een duurzaam kaartje ontvang je geen samples, informatiesheets of andere extra kaartjes. De proeforder bestaat enkel uit een voorbeeld van jullie kaartje.

Eco papier

 • Wanneer je voor de (extra) duurzame collectie kiest heb je, in tegenstelling tot de reguliere collectie, maar keuze uit  één papiersoort, namelijk: recycled Fedrigoni (papiersoort woodstock). Deze bestaat voor 20% uit katoen (FSC®) en voor 80% uit gerecyclede vezels (FSC®) . Deze papiersoort is ook niet gecoat. Je kan deze papiersoort herkennen aan een mooie lichtgele tint met subtiele spikkels.
 • De duurzame envelop (voor staande/ liggende kaarten) bij deze collectie is van PaperWise. PaperWise is papier van A-kwaliteit, gemaakt van landbouwafval (bladeren en stengels) met 100% groene energie. Uit landbouwafval, ook wel agrarisch restmateriaal genoemd, wordt cellulose gewonnen, wat de belangrijkste grondstof is voor papier. Met veel aandacht voor mens en milieu verwerkt PaperWise deze cellulose tot hoogwaardig, milieuvriendelijk papier en karton. Je merkt geen verschil tussen het papier van PaperWise en andere A-merken papier.

Designs

Om het verhaal helemaal rond te maken, hebben we speciale designs ontworpen voor deze duurzame kaartjes. De designs zijn subtiel en geraffineerd. Op deze manier passen we zo min mogelijk inkt toe. Een achtergrondkleur of andere volvlak bedrukking wordt dus niet toegepast. Uiteraard kan je het design met de editor gemakkelijk aanpassen en het kaartje een persoonlijke draai geven of zelf aanpassen waar nodig. Let hierbij dus wel op het volgende: zorg ervoor dat het inktgebruik beperkt blijft. Niet alleen om het kaartje zo duurzaam mogelijk te houden, maar ook omdat een grote oppervlaktes volvlak kleur niet goed tot zijn recht komt op niet witte ondergronden, wat hierbij het geval is.

Er is in de designs veel gebruik gemaakt van elementen uit de natuur. Denk hierbij aan bladeren, bloemen en dieren, maar we hebben ook inspiratie uit de zon, maan en sterren gehaald. Bekijk onze duurzame geboortekaartjes of duurzame trouwkaarten en laat je inspireren.