Made for Moments > Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Stilstaan bij een bijzonder moment in het leven vinden wij bij Made for Moments belangrijk. Het vieren van deze momenten doen we het liefst in een fijne en veilige omgeving. We vinden het daarom belangrijk om zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Zodat wij, waar dan ook ter wereld, stil kunnen blijven staan bij momenten die ons leven vormen.

Jouw bestelling is 100% CO2 neutraal
We compenseren de CO2 van jouw order! Tijdens de productie én bij de verzending van al onze producten komt er CO2 vrij, ook al gebruiken we zoveel mogelijk duurzame processen en materialen. Daarom kiezen we ervoor deze ruimschoots te compenseren door het duurzaam planten van bomen. Zo zorgen we samen steeds iets beter voor onze aarde en bouwen we aan de toekomst. Voor het planten en verzorgen van de bomen werken we samen met 180.earth. Deze in Nederland geregistreerde stichting heeft een ANBI keurmerk. De bomen die geplant worden nemen CO2 op, leveren zuurstof en helpen onze aarde afkoelen. Ook helpen we boerenfamilies in zuidelijk Afrika in hun levensonderhoud.

Algemeen

Papier

Een belangrijke pijler binnen onze organisatie is dat we enkel werken met leveranciers die een FSC-keurmerk dragen. Maar wat houdt zo’n keurmerk precies in?

Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld behouden kunnen blijven door verantwoord bosbeheer. Met verantwoord bosbeheer doelen wij op de bescherming van het leefgebied van planten en dieren én ons respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt namelijk minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw.

Leveranciers met een FSC-keurmerk dragen direct bij aan de bescherming van onze bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Omdat het bos op deze manier economische waarde krijgt, zorgt je ervoor dat het behouden blijft. En dat is belangrijk, want je wilt toch ook eeuwig blijven genieten van zowel onze bossen als van de natuurlijke producten hout en papier? (Bron: FSC)

Inkt

Binnen het reguliere productieproces hechten we veel waarde aan het gebruiken van eerlijke materialen. Zo gebruiken we naast FSC-gecertificeerd papier bijvoorbeeld ook afbreekbare inkt op alle kaarten.

Productieproces

Om de CO2-uitstoot te minimaliseren zijn onze processen zo ingericht dat we een minimum aan energie verbruiken. Daarnaast nemen we deel aan de Milieubarometer van Stichting Stimular. Hiermee maken we onze milieu- en klimaatprestaties inzichtelijk, om deze voortdurend te kunnen verbeteren.

Organisatie

Sparkles
Bij Made for Moments vinden we dat duurzaamheid verder gaat dan alleen het productieproces. Made for Moments is een merk binnen Sparkles. Bij Sparkles staan aandacht voor cultuur én de ontwikkeling van een ieders talenten centraal. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we elk kwartaal met het hele bedrijf bij elkaar komen om elkaars werk te bewonderen en samen te ontspannen. Ook vinden we het belangrijk om als organisatie, gezamenlijk, goede doelen te steunen. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van deelname aan de Roparun. Sparkles vindt vitaliteit van werknemers belangrijk, naast deelname aan de Roparun staan er ook met regelmaat mud-runs of een potje tafelvoetbal op het programma. Zo proberen we alle werknemers gelukkig en gezond te houden. Wat indirect ook weer invloed heeft op een gezonde samenleving.

Wij hechten veel waarde aan duurzaamheid. We blijven continu innoveren op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanuit die gedachte is de behoefte ontstaan voor een kaartenlijn die nog nét een stapje verder gaat. Lees hieronder meer over die stappen. Wat is er, naast het al zo duurzaam mogelijk ingerichte standaard productieproces, dan zo anders aan deze lijn?

Collectie duurzaam

Handeling en verzending

  • Bij de duurzame collecties is de minimale oplage 20 stuks.
  • We adviseren daarnaast om de enveloppen tegelijkertijd met de kaarten te bestellen. Zo wordt er niet twee keer een pakketje bezorgd, maar slechts één keer.
  • Er is een minimum aantal formaten beschikbaar (bijvoorbeeld formaat 10 x 15 cm, enkel of gevouwen). Dit formaat heeft de meest gunstige velindeling, waardoor er minder afval is. 
  • Je pakket wordt verzonden in een recyclebare doos die voor minstens 70% bestaan uit gerecycled papier bestaat.
  • Wanneer je een proefdruk bestelt van een duurzaam kaartje ontvang je geen samples, informatiesheets of andere extra kaartjes. De proeforder bestaat enkel uit een voorbeeld van jullie kaartje.

Papier | eco momenteel niet leverbaar tot medio feb. 2022

Helaas heeft onze leverancier problemen met levering van het eco papier. Deze papiersoort is daarom tijdelijk niet kiesbaar in het bestelproces. We bieden je het alternatief 'biotop' aan. Heb je eerder een proefdruk op eco besteld en wil je de oplage nu ook op eco bestellen? Neem dan even contact met ons op, zodat we kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen. * = tot medio februari 2022.

  • Wanneer je voor de (extra) duurzame collectie kiest heb je, in tegenstelling tot de reguliere collectie, maar keuze uit  één papiersoort, namelijk: recycled Fedrigoni (papiersoort woodstock). Deze bestaat voor 20% uit katoen (FSC®) en voor 80% uit gerecyclede vezels (FSC®) . Deze papiersoort is ook niet gecoat. Je kan deze papiersoort herkennen aan een mooie lichtgele tint met subtiele spikkels.
  • De duurzame envelop (voor staande/ liggende kaarten) bij deze collectie is van PaperWise. PaperWise is papier van A-kwaliteit, gemaakt van landbouwafval (bladeren en stengels) met 100% groene energie. Uit landbouwafval, ook wel agrarisch restmateriaal genoemd, wordt cellulose gewonnen, wat de belangrijkste grondstof is voor papier. Met veel aandacht voor mens en milieu verwerkt PaperWise deze cellulose tot hoogwaardig, milieuvriendelijk papier en karton. Je merkt geen verschil tussen het papier van PaperWise en andere A-merken papier.

Designs

Om het verhaal helemaal rond te maken, hebben we speciale designs ontworpen voor deze duurzame kaartjes. De designs zijn subtiel en geraffineerd. Op deze manier passen we zo min mogelijk inkt toe. Een achtergrondkleur of andere volvlak bedrukking wordt dus niet toegepast. Uiteraard kan je het design met de editor gemakkelijk aanpassen en het kaartje een persoonlijke draai geven of zelf aanpassen waar nodig. Let hierbij dus wel op het volgende: zorg ervoor dat het inktgebruik beperkt blijft. Niet alleen om het kaartje zo duurzaam mogelijk te houden, maar ook omdat een grote oppervlaktes volvlak kleur niet goed tot zijn recht komt op niet witte ondergronden, wat hierbij het geval is.

Er is in de designs veel gebruik gemaakt van elementen uit de natuur. Denk hierbij aan bladeren, bloemen en dieren. Maar we hebben ook inspiratie uit de zon, maan en sterren gehaald.