Kerstborrel organiseren tips

Of je de kerstborrel nou organiseert voor je collega’s of voor vrienden en familie: deze tips kan je toepassen op elke situatie. Een goede voorbereiding is het halve werk. En wij helpen je daar heel graag een handje bij. Met deze 4 tips organiseer jij een kerstborrel die tot in de puntjes is geregeld. Zelfs wanneer je vrij last minute nog aan de slag wilt gaan. Onthoud bij het organiseren van een kerstborrel altijd dat ‘communication key’ is.

Kerstborrel organiseren tip 1: datum en gasten

Gelijk twee van de belangrijkste onderwerpen: het prikken van een datum en de gastenlijst samenstellen. Ben je wat aan de late kant? Ga dan voor een minder populaire datum, bijvoorbeeld de zondagmiddag of een doordeweekse avond. Ben je al vrij op tijd van start gegaan? Claim dan snel je favoriete datum. December is voor heel veel mensen een drukke maand. Het zou zonde zijn als veel mensen niet kunnen. Ga vervolgens aan de slag met het samenstellen van de gastenlijst. Wie wil je uitnodigen?

Kerstborrel organiseren tip 2: maak een uitnodiging

Dit wordt soms als overbodig gezien, maar zeg nou zelf: een mooie uitnodiging kerstborrel op de deurmat is al de helft! Je geeft gelijk aan dat je het serieus neemt en je kan tevens alle informatie kwijt die je wilt delen. In een appje wordt dit vaak vergeten, maar een uitnodiging kan je er ten allen tijde even bij pakken.

Kerstborrel organiseren tip 3: locatie regelen

Denk na over waar je de kerstborrel wilt houden. In het geval van een privé situatie kan je overwegen om het bij jou thuis te doen. Is je woonkamer met wat meubelschuifwerk bijvoorbeeld groot genoeg? Of ga voor een winter bbq in de tuin bijvoorbeeld. In het geval van een werksituatie: check of er budget is voor een locatie, dit neemt heel veel werk van je over. Zo kan je vaak catering afnemen bij een locatie en wordt het voor je opgebouwd en opgeruimd.

Kerstborrel organiseren tip 4: Zorg voor kerst-aankleding

Is er budget beschikbaar? Ga dan lekker all the way. Kerst is bij uitstek een evenement waarbij je kan en mag uitpakken. Zo kan je op de uitnodiging bijvoorbeeld al een bepaald thema communiceren en dit doortrekken in de aankleding. Zo kan je bijvoorbeeld een welkomstbord maken in stijl van het thema, placemats, kerst menukaarten en naamkaarten. Gasten gaan zich hierdoor extra speciaal voelen.

Kerstborrel ideeën werk

Na deze 4 tips kan jij met alle details aan de slag. Het leukste gedeelte, als je het ons vraagt. Maar wat zijn nou écht leuke kerstborrel ideeën voor werk? Wij zetten er een paar op een rijtje:

 • Ga voor een dresscode of thema
 • Houd je van makkelijk: ga voor de koek en sopie stijl met erwtensoep
 • Vraag iedereen zijn/haar foute kersttrui aan te doen
 • Zorg dat iedereen een kleinigheidje bij zich heeft en ga voor een dobbelspel
 • Of wat dacht je van een kerstbingo?
 • Maak er een complete winter bbq van
 • Apres ski party

Kerstborrel thema

Zoals hierboven ook al benoemd is het leuk om een kerstborrel thema door te voeren. Gasten vinden het vaak fijn om te weten wat er van hen verwacht wordt. Een thema helpt ze daarbij. Is een dresscode niets voor jou of je vrienden? Dan kan je ook gaan voor een thema op de kerstborrel zelf natuurlijk. Dit gaat jou namelijk weer helpen in het maken van keuzes in catering, stijl van aankleding en het maken van de uitnodiging. Hieronder onze favoriete thema’s:

 • Winterfestival
 • Champagne Gold
 • Winter Wonderland
 • Las Vegas / Casino
 • Cozy Christmas (haardvuur, marshmallows en warme chocomel)
 • Candy Christmas

Kerstborrel thuis organiseren

Ga jij thuis aan de slag voor vrienden en familie? Wat super leuk dat je dit initiatief neemt. In het leven moet je immers zelf de slingers ophangen. Start met bovengenoemde tips en dan staat de basis voor jouw kerstborrel als een huis. Verder is het handig om een aantal praktische zaken goed te regelen voor het kerstborrel thuis organiseren, zoals: 

 • Het regelen van de koeling voor de drank (is jouw koelkast voldoende of is het buiten koud genoeg voor de drankopslag?).
 • Welke hapjes wil je serveren? Denk na over welke hapjes je wilt serveren, kies er bijvoorbeeld voor om de hapjes van te voren al te maken, zodat je ze op de avond zelf alleen nog maar hoeft uit te serveren.
 • Informeer de buren, dat feest toch net wat lekkerder.
 • Doe een snel poetsrondje: zorg bijvoorbeeld dat het toilet er fris uit ziet (en voldoende wc papier heeft) en zet een lekker geurkaarsje neer.
 • Denk na over wat je met de muziek wilt, stel anders een speellijstje samen en zorg tevens voor een muziekbox.
 • Zorg dat er voldoende ruimte is om te staan voor iedereen en zet eventueel wat hangtafels neer.

Nieuwjaarsborrel ideeën thuis

Natuurlijk kan je een aantal kerstborrel ideëen voor werk gebruiken voor de nieuwjaarsborrel ideeën bij jouw thuis. Zoals ‘champagne gold’ of het ‘winterterwonderland’ thema. Ben jij op zoek naar specifieke nieuwjaarsiborrel ideëen thuis? Bekijk dan onderstaand rijtje:

 • Regel een champagne ontbijt voor jouw vrienden en/of vriendinnen.
 • Stel, onder het genot van een hapje en drankje, een visionboard samen met je besties.
 • Dry January? Ga voor een mocktailparty en shake samen de lekkerste drankjes.

Nieuwjaarsborrel organiseren

Een nieuwjaarsborrel organiseren kan je hetzelfde aanpakken als het organiseren van de kerstborrel. Volg hiervoor de vier tips. Met ook hier als advies: begin op tijd. Prik een datum en maak een gastenlijs, informeer de gasten, regel de locatie en maak het gezellig met leuke aankleding.

Nieuwjaarsreceptie organiseren

Tegenwoordig wordt er steeds vaker ‘nieuwjaarsborrel’ gebruikt voor het aanuiden van een nieuwjaarsreceptie. In de praktijk zijn beide evenementen hetzelfde, maar klinkt ‘borrel’ wat vrijer dan een receptie. Nieuwjaarsreceptie werd vroeger wat meer gebruikt, vaak in zakelijke context.

Uitnodiging voor zakelijke kerst- en nieuwjaarsborrel

Nodig medewerkers uit voor de jaarlijkse nieuwjaarsborrel en proost op het nieuwe jaar! Voeg een bedrijfslogo of foto toe en schrijf een persoonlijke boodschap. Ontwerp en bestel zakelijke uitnodiging kerst- en nieuwjaarsborrel of kies voor een blanco kaartje en ga uitnodiging zelf maken