Wat is een kerstcadeau?

Maar allereerst: wat is een kerstcadeau en waar komt het vandaan? De naam zegt het eigenlijk al, een kerstcadeau is een cadeau wat je geeft aan een ander of aan jezelf omdat het kerst is. In de meeste gevallen wordt dit ook tijdens kerstdagen gegeven.

Soms worden kerstcadeaus al voorafgaand de kerstdagen gegeven. December is voor velen een ontzettend drukke maand. En soms lukt het simpelweg niet om iedereen te zien in de 2 á 3 kerstdagen die er zijn. In deze gevallen wordt het kerstcadeau al voor de kerst gegeven. Tijdens een sinterkerst of een surprise-avond bijvoorbeeld.

Origineel kerstcadeau inspiratie

En hoewel het super leuk is om originele kerstcadeaus te krijgen, weten we ook dat het niet altijd meevalt om een origineel kerstcadeau voor de ander te verzinnen. Zeker wanneer er een bepaald budget aan verbonden is.

De originaliteit van het geven van een kerstcadeau zit ‘m vaak in het feit dat het iets persoonlijks is. Iets wat echt bij diegene past. En vaak zijn dat niet eens de allerduurste cadeaus. Een gouden tip die voor alle kerstcadeaus geldt: begin op tijd!

December is een drukke maand, ook voor de postbezorgers en winkeliers. Wil je iets online maken en bestellen, houd dan rekening met extra lange levertijden. Ook in de winkels is niet alles (meer) op voorraad of staan er lange rijen bij de kassa.

Origineel kerstcadeau inspiratie

Hieronder vind je een overzicht van onze favoriete originele kerstcadeau inspiratie. Hopelijk geeft het je wat ideeën en kan jij een goede indruk achterlaten met jouw persoonlijke kerstcadeau. Van budget ideeën, persoonlijke creatieve kerstcadeaus tot cadeaus die je vrij snel kan realiseren. Voor iedereen en elke situatie wat wils!

10 persoonlijke en bijzondere kerstcadeau-ideeën:

 1. Boek / abonnement

  Het is natuurlijk het leukst als het een boek of abonnement is van een onderwerp waar de ontvanger veel mee heeft. Denk bijvoorbeeld aan specifieke kookboeken, een thriller of zelfhulpboek. Is de persoon voor wie jij het kerstcadeau wil kopen geen lezer? Kies dan voor een abonnement van een tijdschrift. Dat vindt iedereen leuk!
 2. Gepersonaliseerde adventskalender

  Iets wat je niet perse met kerst geeft, maar wel in aanloop naar de kerstdagen. Ideaal voor Sinterklaas bijvoorbeeld. En hoe leuk zijn deze gepersonaliseerde adventskalenders? Voeg bijvoorbeeld je eigen foto’s toe of maak er een met een specifieke boodschap en kerstwens. Ontwerp bijzondere adventkalenders om elke dag tot aan kerst een vakje open te maken. Maak je eigen adventkalender door foto’s te uploaden, waardoor je een unieke adventkalender voor jezelf kunt maken of aan je familie of vrienden kunt geven. 
 3. Een beleving

  En dat klinkt misschien heel ingewikkeld, maar hoeft het absoluut niet te zijn. Soms is er al een hobby die hij/zij al heel actief beoefend, je zou dan een workshop kunnen boeken hiervan. Is er niet iets specifieks wat de persoon leuk vindt? Ga dan naar een website als social deal bijvoorbeeld. Bied op een leuk uitje en geef deze cadeau aan de persoon. Naast dat het vrij budget vriendelijk is, is dit ook een cadeau wat je een dag van te voren nog kan regelen!
 4. Gepersonaliseerde poster

  Zo tegen het einde van het jaar is het altijd een moment om terug te kijken naar wat er gebeurt is of wat iemand bereikt heeft. Er zijn altijd wel een aantal hoogte- en dieptepunten te bedenken. Hoe bijzonder is het om een van deze hoogtepunten uit te lichten met een persoonlijk schilderijtje. In de vorm van een maanstand, datum of foto’s? Maak hier je eigen fotoposter of ontwerp je gepersonaliseerde poster
 5. Creatieve cadeaus

  Is degene voor wie jij een kerstcadeautje wilt halen een beetje creatief? Of vindt hij/zij het leuk om iets te ‘doen’? Dan is een creatief hobby-boek of starterskit misschien een leuk idee. Elk jaar nemen we ons voor om minder met schermen bezig te zijn en die creatieve hobby eindelijk eens op te pakken. Met dit cadeau speel je daar precies op in!
 6. Theatervoorstelling
  Een theatervoorstelling is natuurlijk ook een soort van ‘beleving’, zoals omschreven bij kerstcadeau idee 3. Maar omdat dit niet een optie is waar je waarschijnlijk snel aan denkt, hebben we hem toch even apart benoemd. Ook omdat we uit ervaring weten dat dit heel goed in de smaak valt. Ga naar de agenda van een theater in de buurt en neus door het programma. Vaak kan je de tickets online bestellen. Je bent dan dus ook nog ’ns vrij snel klaar = last minute proof.
 7. (Persoonlijke) wanddecoratie

  Iets wat iemand zelf niet zo snel koopt, maar des te leuker om te krijgen. Een persoonlijke poster, muurcirkel of hexagon met eigen eigen foto’s bijvoorbeeld. Maar wist je dat je ook een speciale gebeurtenis kan uitlichten met ons wanddecoratie aanbod? Zo kan je bijvoorbeeld de maanstand van een belangrijke datum laten afdrukken of eigen teksten toevoegen op een persoonlijke foto. Ontdek hier de wanddecoratie met je eigen foto's van Made for Moments en maak persoonlijke kerstcadeau voor aan de muur. 
 8. Parfum, douchegel of bodyspray

  Altijd leuk om te krijgen: een nieuw luchtje of een lekkere bodywash waarmee je echt even dat eigen saunamomentje kan creëren. Hoewel je met een luchtje al vrij snel een bepaald budget nodig hebt, kan je ook een lekkere bodyspray of douchegel aanschaffen. En zeg nou zelf: hiervan kan je nooit genoeg hebben! Altijd goed dus.
 9. Lokale producten

  En niet alleen om de lokale ondernemer te steunen, maar ook omdat het vaak extra lekkere producten zijn. En net wat specialer dan de chocolade in de supermarkt. Als je het écht niet weet, zijn dit de beste ideeën. Ga naar de lokale slijterij en vraag om een lokaal biertje of stel bij de notenboer een pakketje samen. Niets lekkerder dan kwalitatief snoepen.
 10. Verjaardagskalender

  Wat onder de kerstboom ook niet kan ontbreken is een verjaardagskalender. Een item wat vaak wel aan vervanging toe is en wat je niet zo snel voor je zelf koopt. Of je hebt er helemaal nog geen. Een verjaardagskalender met eigen foto’s is natuurlijk helemaal leuk, maar met persoonlijke quotes of grappige anekdotes van de ontvanger kan natuurlijk ook. Je ontwerpt hem helemaal zelf! Maak jouw verjaardagskalender of kies voor een ander fotocadeau.
 11. Koffie
  Koffie: de allerlekkerste vinden we vaak te duur voor ons zelf. Dus hoe lekker als je deze wel cadeau krijgt van een ander? Geef bijvoorbeeld een mooie set van allerlei smaken of laat zijn of haar favoriete merk mooi inpakken. 
 12. Boom
  En dan bedoelen we niet een kerstboom, al kan dat natuurlijk ook als iemand dat leuk vindt... Maar een appel-, peren- of andere mooie bloesemboom. Super leuk om te krijgen en gelijk een mooi aandenken aan een mooi moment. 

Kerstcadeau ideeën vrouw

Zoals hierboven al beschreven is het vooral belangrijk om te kijken naar wat de persoon leuk vindt, even los van of het voor een man of vrouw is. Mocht het lijstje hierboven je geen inspiratie bieden, hebben we hieronder wat algemene kerstcadeau inspiratie vrouw voor je opgesomd:

 • Chocola, wijn of champagne

  Vrij cliché, maar eerlijk is eerlijk: hier zijn vrouwen altijd blij mee. En je kan het nog vrij last minute aanschaffen.
 • Tegoedbon bloemist

  Met als voorwaarde dat de vrouw in kwestie ook wel echt van bloemen houdt. Vaak is het iets wat je niet zo snel voor je zelf koopt, maar waar we wel altijd heel blij van worden. Gun de ontvanger zo’n geluksmomentje.
 • Servies of mooie glazen

  Echt mooie glazen of servies zijn vaak vrij kostbaar. Ook omdat je het liefst gelijk 6 stuks wilt kopen. Help diegene een handje en koop bijvoorbeeld een of twee mooie glazen, borden en/of schaaltjes uit de set die ze zo graag wil.

Kerstcadeau ideeën man

Dit geldt natuurlijk ook voor kerstcadeau ideeën man. Waar we het soms nóg lastiger voor vinden om iets leuks te bedenken. Hieronder wat suggesties:

 • Drank

  Een aantal lekkere speciaalbiertjes (uit eigen streek) of een mooie fles whiskey bijvoorbeeld.
 • Sportuitje

  Ook dit valt onder de categorie ‘een beleving cadeau doen’, maar wordt vaak heel leuk ontvangen. Het kan een sport zijn die iemand nog niet heeft beoefend of juist een soort van workshop in de sport die hij al beoefent.
 • Bbq accessoires

  I mean, welke man gaat er nou niet goed op een mooie bbq set?

Bij het kiezen van een kerstcadeau is het belangrijk dat je de interesses en behoeften van de ontvanger in gedachten houdt. Het gaat immers om de intentie achter het kerstcadeau. Laat je liefde en zorgzaamheid zien door een origineel of persoonlijk kerstcadeau te geven. Zeg hiermee dat je om hem of haar geeft. Zolang die intentie goed zit, maakt het eigenlijk niet zo veel uit wat je geeft. 

Fotokerstkaart maken

Helemaal aan het begin sneden we het onderwerp kerstkaarten al even aan. Maak het kerstcadeau helemaal compleet met een persoonlijke fotokerstkaart. Voeg eigen foto's toe, of samen met de ontvanger en type een persoonlijke boodschap in de binnenkant. Bestel direct bij Made for Moments je kerstkaarten!