Wat is een housewarming

Maar wat is een housewarming eigenlijk? Een housewarming is een feest wat je geeft voor vrienden, familie en buren nadat je bent ingetrokken in je nieuwe huis. Je laat aan je kennissenkring je nieuwe huis zien en het is een mooi moment om je buren te leren kennen. De invulling van zo'n feest bepaal je helemaal zelf, maar daar helpen we je graag bij! In slechts 5 stappen organiseer jij de perfecte housewarming.

Stap 1: datum en gastenlijst bepalen

Leg je agenda (indien nodig) naast die van je partner en schrijf de datums op die voor jullie het beste uitkomen. Tip: kies een datum die niet te kortdag is, dan is de kans dat meer mensen kunnen groter. Kies zo’n drie datums uit, ga vervolgens checken in jullie vriendenkringen of er op die datums niet al een feest of festival gepland staat bijvoorbeeld. En check hiermee gelijk of de belangrijkste vrienden en familieleden in ieder geval beschikbaar zijn.

Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat men op een bepaalde datum ‘zomaar’ kan, houd daar dus rekening mee. Wanneer je eenmaal een datum hebt gekozen is het goed om samen te beslissen wie je wilt uitnodigen en of dat aantal past in jullie huis en/of tuin.

Stap 2: de uitnodigingen van de housewarming versturen

Dit is een van de leukste stappen als je het ons vraagt: het versturen van de housewarming uitnodiging. We zien dat het uitnodigen van een ‘gewone’ verjaardag vaak via een appje gebeurt. Sommige stellen kiezen ervoor om de housewarming ook aan te kondigen via een appje. Wil jij het graag wat grootser aanpakken én meteen het nieuwe adres delen? Kies dan voor een fysieke housewarming uitnodiging per post. Dan voelt het ook gelijk als iets wat belangrijk is voor jullie, voor de ontvangers.

Uitnodiging housewarming tekst

Bij de uitnodigingen van de housewarming versturen, is het belangrijk dat de gasten geen vragen meer hebben, zodra de kaart binnen is. Zorg er dus voor dat alle benodigde informatie er op staat. Essentiele gegevens zijn:

  • Van wie de housewarming is
  • Het adres van jullie nieuwe huis
  • De datum
  • Het tijdstip
  • Wil je graag dat ze zich voor een bepaalde datum afmelden? Laat dit dan weten.
  • Is het tijdstip rond een etenstijd? Laat dan altijd weten wat gasten kunnen verwachten. Bijvoorbeeld: ‘voor lekkere hapjes wordt gezorgd’ of juist: Zorg dat je van te voren geluncht hebt. Wij zorgen voor het toetje en de drankjes.

Stap 3: huis voorbereiden

  • "Waarom poetsen als het naderhand toch weer een rommeltje wordt?'' Wij snappen die gedachtegang volledig, maar ons advies: doe het toch maar eventjes… Niet alleen omdat het naderhand dan toch ietsje minder werk is, je geeft je gasten ook een super welkom gevoel en je laat natuurlijk een frisse indruk achter van jullie nieuwe paleisje.
  • Zorg dat je statafels klaar hebt staan, leen deze bijvoorbeeld van de -nieuwe- buurman of een familielid of zet voldoende stoelen neer. Tip: zet je eettafel op 4 kratjes bier en je creëert een super gezellige (grote) statafel midden in de woonkamer.
  • Zorg voor wat kaarsjes hier en daar en mooie verse bloemen. Vergeet het geurkaarsje, voldoende toiletpapier en een schoon gastendoekje op het toilet niet. En vergeet de feestelijke aankleding niet. Denk aan ballonnen, een leuke letterslinger of servetten en bakjes in dezelfde feestelijke uitstraling.

Stap 4: eten en drinken regelen

Naast het poetsen is het fijn als er al voldoende boodschappen gedaan zijn. Als het goed is weet je inmiddels ongeveer hoeveel gasten er komen en of het grote of kleine drinkers zijn. Een inschatting maken van de hoeveelheid is altijd lastig. Tip: wist je dat je bij heel veel supermarkten de kratten / flessen van teveel drank gewoon mag retourneren met je bonnetje? Te veel is namelijk vervelend, maar te weinig nog veel erger… Zorg ook voor een lekker snackje op tafel en vul deze gedurende het feestje bij.

Maak het jezelf daarin lekker makkelijk. Bereid borrelplanken bijvoorbeeld van te voren voor, door al het e.e.a. te snijden en alvast in schaaltjes te verdelen. Lekkere en makkelijke receptentips: 

  • Wraps met kruidenkaas, zalm of kipfilet en ijsbergsla. Dichtvouwen en in kleine stukjes snijden.
  • Mini saucijzenbroodjes en worstenbroodjes.
  • Groentesnacks met heksenkaas
  • Borrelplank met verschillende kazen, nootjes, druiven en een fuetworst.

Heb je niet zoveel in huis gehaald? Ga dan rond met een plank met lekkers waar gasten af en toe wat vanaf kunnen pakken. Dan eten gasten altijd minder, dan wanneer er een schaal voor hun neus staat.

Stap 5: vermaak en activiteit plannen

Natuurlijk is een van de belangrijkste activiteiten het rondleiden van de gasten in jullie nieuwe paleisje. Neem daar zeker de tijd voor. Ten eerste is het leuk om alles te laten zien, maar de gasten rekenen er ook op. Activiteiten voor het feest zelf kan je natuurlijk helemaal zelf invullen. Zorg bijvoorbeeld voor een leuke sfeer met gezellige achtergrondmuziek.

Zoek een feestelijk lijstje op op Spotify of zet een lijst aan op Youtube. Houd met het volume natuurlijk rekening met de nieuwe buren, maar zorg er wel voor dat gasten de muziek horen en het volume wat hoger gezet wordt als er dansbehoefte is. Altijd leuk: leg een polaroid camera neer, waarmee gasten hun gang kunnen gaan. Levert vaak hilarische foto’s op achteraf en zorgt voor de eerste (tastbare) herinneringen in jullie huis.

Housewarming cadeau

Heb jij een uitnodiging housewarming ontvangen en ben je op zoek naar een leuk housewarming cadeau? Bekijk dan onderstaande suggesties:

  • Check goed de uitnodiging: misschien staat er een cadeautip op vermeld, dan weet je dat je ze daar heel blij mee maakt.
  • Tegoedbon van een bouwmarkt
  • Mooie plant
  • Tegoedbon van een woonwinkel
  • Een houten (borrel)plank
  • Een mooie glazen oliefles

 

Uitnodiging housewarming maken

Bij Made for Moments vind je de hipste uitnodigingen voor jouw housewarming party! Kies een design wat je mooi vindt en maak pas het gemakkelijk aan in de editor. Maak hier je housewarming uitnodiging.