Dat blijkt uit onderzoek van Made for Moments onder 750 respondenten. Alle deelnemers hadden één (38,3%), twee (29,1%) of zelfs drie of meer (10,4%) kinderen, of zij waren zwanger van hun eerste kindje (22,3%). Veruit de meerderheid (73,2%) hoopte op een meisje. “Mogelijk is dat toe te schrijven aan het feit dat aan het onderzoek voornamelijk vrouwen meededen”, verklaart Patricia Pauwels van Made for Moments.

"Bijna een derde van de stellen kreeg een of meerdere kinderen die niet van het gewenste geslacht waren.”

Gender disappointment

Bijna drie kwart (73,7%) van degenen met een voorkeursgeslacht had die wens al bij de eerste baby, een kwart (28,2%) bij het tweede kindje en één op acht (12,2%) ook bij latere kinderen. “Gender disappointment is een term die al langer rondzingt”, licht Pauwels toe. “Het gebeurt duidelijk het vaakst bij een eerste baby, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je heel graag een jongetje én een meisje wilt – het zogenoemde koningskoppel.”

Uiteenlopende redenen

Van de groep die aangaf een voorkeur voor een geslacht te hebben, zegt dan ook bijna een kwart (22,5%) dat dit komt doordat zij nog geen kind van dit geslacht hadden. Een kleiner deel (4,2%) heeft zelf een broer of zus en wilde dat ook voor zijn of haar kinderen. Opvallend was ook de groep die een heel praktische reden had voor het hebben van een voorkeursgeslacht: zij hadden alleen voor het gewenste geslacht een leuke naam weten te bedenken (5,6%).

Verdrietig, maar niet boos

Bijna een derde (30,5%) van de stellen kreeg een of meerdere kinderen die niet van het gewenste geslacht waren. Ruim vier op de tien (43,1%) is daar verdrietig over geweest. Gelukkig was de teleurstelling meestal van korte duur – in alle gevallen slechts een paar dagen (63,3%) tot een paar weken (36,7%) nadat het geslacht van hun baby bekend werd.

Het kind in kwestie hoort overigens in het merendeel van de gevallen (67,7%) nooit iets over de teleurstelling. Meer dan drie op de tien respondenten (32,3%) deelt dit wel met zijn of haar kind, of is van plan om dit later te doen. Met partners wordt het daarentegen bijna altijd (96,9%) besproken.

Over dit onderzoek van Made for Moments

Aan dit onderzoek van Made for Moments deden 750 respondenten mee uit Nederland en België. In totaal namen 705 vrouwen en 44 mannen deel aan het onderzoek, 1 persoon gaf geen geslacht op.