Wat is kraambezoek?

Voor we over gaan naar de tips: wat is kraambezoek eigenlijk? Want, wist je dat het iets typisch Nederlands en Belgisch is? In veel landen cocoonen ze niet alleen voor de bevalling, maar ook er na. Kraambezoek is visite die langs komt in de weken na de bevalling.

Ze komen langs om de kleine spruit te bewonderen en nemen dan vaak een cadeautje mee. In Nederland worden er beschuit met muisjes geserveerd en in België is het de gewoonte om bij het naar huis gaan doopsuikers / geboortebedankjes mee te geven. 

Hoe lang kraambezoek?

Kraambezoek komt meestal langs in de eerste twee maanden na de bevalling. Na die twee maanden hebben de meeste de kleine al bewonderd, maar uiteraard komt dat agendatechnisch niet altijd uit, dus vindt het soms ook nog na die twee maanden plaats. Het heet dan nog ‘kraambezoek’ omdat het dan een ‘officieel’ momentje is waarop ze naar de baby komen kijken.

Wanneer kraambezoek?

Een ongeschreven regel omtrent ‘wanneer wel of niet op kraambezoek’ is dat wanneer je een geboortekaartje ontvangt, je ook op kraambezoek mag komen. Houd met het inplannen van het kraambezoek rekening met de relatie die jij hebt met de ouders van pasgeboren baby. Loop jij de deur normaal ook niet plat? App dan nu ook niet gelijk.

Kraambezoek tips:

1. Blijf niet te lang en kom op tijd

Voor de kersverse ouder(s) is het een hele heftige periode, waarin ze niet alleen moeten wennen aan de nieuwe gezinssituatie, maar er komt in korte tijd heel veel bezoek langs. Blijf dus vooral niet te lang en kom op tijd, zodat er voldoende rusttijd is voor het volgende bezoek. Je kan hiervoor maximaal een uur rekenen.

2. Niet zomaar op de stoep staan

Wij snappen het: je bent súper benieuwd naar de baby van bijvoorbeeld je dochter, beste vriend(in) of buurman, maar loop in de kraamtijd niet onaangekondigd binnen. Je weet niet of de kleine bijvoorbeeld ein-de-lijk slaapt of dat er na een drukke dag tijd is voor een gezinsslaapje.

3. Geef geen cadeaus die vooral jij mooi vindt

Hebben jij en de mama niet perse dezelfde smaak? Of kan je het soms lastig inschatten wat ze mooi vindt? Blijf dan weg van het kopen van babykleding. Het is immers zonde als het pakje, wat jij zo mooi vindt, nooit gedragen wordt.

Een cadeaubon is een mooie oplossing voor een kraamcadeau. Kan je het toch niet laten (wat wij snappen: niets leuker dan rondsnuffelen tussen babykleding), geef dan gewoon ook het bonnetje. Dan kunnen ze het altijd nog zelf ruilen.

Wil je weten wat koop je voor een pasgeboren baby? Lees dan 10 perfecte ideeën voor baby geboorte cadeau en kraamcadeaus.

 

4. Ziek of snotterig? Blijf thuis!

Imagine: net bevallen van jullie dierbaarste bezit en dan komt er iemand langs die allerlei griepverschijnselen heeft. Dat wil je niet.

Ben je dus niet fit? Super balen, maar geef het aan bij de vader en/of moeder in kwestie. Zij zullen zelf aangeven wat zij het liefste hebben, of neem dat besluit gewoon lekker zelf.

5. Pak niet zomaar de baby

Natuurlijk, je gaat op kraamvisite en houdt het liefste de hele tijd het kleine hummeltje vast. Maar kleine tip: neem dit initiatief niet zelf. Je weet niet hoe de ouders hierin staan.

Misschien is de baby bijvoorbeeld al door veel bezoek vastgehouden en willen ze hem/haar even laten rusten. Maar vooral: ze zijn zijn nog zó voorzichtig… Laat hen dus ook die keuze maken.

6. Was je handen van te voren

Of doe het gelijk bij binnenkomst! Niets zo fijn om als ouder te zien dat er geen vieze bacteriën meer aan de handen zitten van degene die op bezoek komen.

7. Geef geen ongevraagde adviezen

En we know… het is zo goed bedoelt! Maar het kan de ouders in kwestie ook heel onzeker maken. Uiteraard, wanneer ze tips vragen: brand los! Maar jij bent niet de enige die op bezoek komt en zeker ook niet de enige die klaarstaat met tips en adviezen. Bewaar ze dus voor een ander moment.

8. Vraag niet om álle details

En zeker niet wanneer de partner ook op de bedrand zit mee te luisteren. Maar ook niet als jouw partner erbij zit. En ook niet als de mama er ongemakkelijk van wordt. Kortom; praat vooral alleen over de situatie down there als de mama er graag over praat en je je er beide prettig bij voelt.

9. Respecteer de kraamverzorger

Jij kent de weg bij jouw bestie natuurlijk als geen ander, maar probeer de kraamverzorger tijdens de hectische kraamperiode niet in de weg te lopen.

Ook bewaakt zij de grenzen van de mama, hoewel jouw vriendin het dus super gezellig vindt als je langer blijft. Het is beter om de bezoekjes kort te houden. Luister naar en respecteer de kraamhulp dus.

10. Je ongezouten mening over de naam geven

'Spreken is zilver, zwijgen is goud' is in deze zeker van toepassing. De ouders hebben met heel veel liefde een naam uitgekozen voor hun kleine spruit. In de kraamweek horen dat ‘jij even moet wennen’ aan de naam, daar zit je dan niet echt op te wachten. Zeg er dan niets over… Uiteraard als ze er naar vragen, gewoon eerlijk zijn. Maar hou je ongezouten mening in alle andere gevallen lekker voor je.

11. Vraag of je foto's mag maken (en delen)

Want ow, wat ben je trots op die kleine mooie baby. Maar voor je je telefoon uit je tas plukt, check heel even bij de ouders of zij er oké mee zijn.

12. Te snel langs willen komen

En het is heel lief dat enthousiasme, maar check heel even hoe hecht jullie relatie is. Sta je normaal ook niet gelijk op de stoep? Doe dat dan nu ook niet.

13. Doe niet teveel (sterke) parfum op

Een baby moet vooral naar Zwitsal ruiken, ook nog na jouw bezoek. Zorg ervoor dat het net gewassen baby’tje niet overwhelmed wordt door jouw favoriete geurtje. Vooral in een huis vol met hormonen. Dat is als kersverse ouder gewoon niet fijn, je wilt dat jouw kindje zo schoon mogelijk blijft en ruikt.

Tips kraambezoek voor de ouders

  1. Vind jij het lastig je grenzen aan te geven? Schakel je partner of kraamverzorgster in. Vraag hen jouw grenzen te bewaken.
        Tip: Geef bij het afspreken met kraambezoek niet alleen de begintijd, maar ook een eindtijd mee. Bijvoorbeeld: “Leuk dat je komt! Van 13-14u?”
  2. Laat ze een kraambezoekboek invullen. Zo leuk om alle wensen een boodschappen op een later moment terug te lezen (ook voor de kleine spuit zelf). 
  3. Stuur ze van te voren even deze blog… met een knipoog natuurlijk.
  4. En oja: niet voor iedereen is kraambezoek gemakkelijk… Zet dus een lekkere borrel klaar voor de persoon waarvan je dat stiekem wel weet, maar toch de moeite neemt om langs te komen.
banner geboortekaartjes