Jullie gaan trouwen, gefeliciteerd! Misschien ga je voor een grote bruiloft met veel gasten of houden jullie het juist klein en intiem. Wat de keuze ook wordt, bij het plannen van een bruiloft komt best veel kijken. Waar je misschien nog niet zo bij stil hebt gestaan, is een eventuele naamsverandering na je bruiloft. Wat komt er allemaal bij een naamsverandering kijken en waar moet je op letten? Wij zetten wat handige tips voor je op een rij!

Wat zijn mijn opties?

In Nederland heb je vier keuzes:

1. Je neemt de naam van je partner aan
2. Je gebruikt eerst je eigen naam, gevolgd door die van je partner
3. Je gebruikt eerst de naam van je partner, gevolgd door die van jezelf
4. Je behoudt je eigen naam, naamsverandering is natuurlijk niet verplicht!

Wanneer mag ik de achternaam van mijn partner gebruiken?

Vanaf het moment dat jullie trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dit is overigens alleen voor dagelijks gebruik, in officiële documenten zoals je paspoort blijft gewoon je eigen achternaam staan. Wel kun je "echtgenote van” in je paspoort laten zetten. Chic!

Onze favoriete decoratie met naam

Hoe gaat een naamsverandering na het trouwen in zijn werk?

Om je achternaam te veranderen, moet je je nieuwe achternaam laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente waar je staat ingeschreven. De BRP geeft dit weer door aan andere overheidsinstellingen zoals de Belastingdienst en pensioenfondsen.

Wat kost het wijzigen van mijn achternaam?

Een naamswijziging is geheel gratis wanneer je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Wel maak je natuurlijk kosten bij het aanvragen van bijvoorbeeld een nieuw paspoort of rijbewijs.

Bekijk de nieuwste collectie en maak jullie save the date kaart voor vrienden en familie.

Ik heb mijn achternaam veranderd, yes! Hoe nu verder?

Nu is het belangrijk om ook je naam bij niet-overheidsinstellingen aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je bankrekening en eventuele credit card(s)
  • Je verzekeringen
  • Je huisarts
  • Je werkgever
  • Sport- of tijdschriftabonnementen
  • Je (zakelijke) e-mailadres

Pfoe, wel veel werk

Het is inderdaad een klusje, maar je hoeft het gelukkig maar één keer te doen. En wat pas echt leuk is, je kunt nu ook je naam op je social media, deurbel en brievenbus aanpassen. Zo wordt het helemaal echt.

En hoe zit het met de kids? Mag ik mijn kind twee achternamen geven?

Dat mag! Sinds 1 januari 2024 is het mogelijk om jullie kind de achternaam van beide ouders te geven. Dit geldt in eerste instantie alleen voor kinderen die na 1 januari 2024 zijn geboren, maar dankzij de Overgangsregeling is het in 2024 ook mogelijk om kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren, beide achternamen te geven. Informeer hierover bij je gemeente.

Vliegtickets met geboortenaam

Een laatste tip van ons: nu jullie getrouwd zijn staat er misschien ook wel een huwelijksreis op de planning. Vergeet dus niet dat je vliegtickets altijd op je geboortenaam boekt!

Lees hier welke bruiloft decoratie onmisbaar is voor je bruiloft.

alle trouwkaartenBekijk alle trouwkaarten