Geboortebloemen zijn bloemen die symbool staan voor de maand waarin iemand is geboren. Net zoals het sterrenbeeld, zijn geboortebloemen een leuke manier om iemands geboortemaand meer betekenis te geven. Door de geboortebloem te verwerken of benoemen in bijvoorbeeld een cadeautje, geef je er gelijk een persoonlijk tintje aan. Wist je dat bijna elke maand maar liefst twee geboortebloemen heeft? Wil je weten welke bloem hoort bij de maand waarin jij of jouw baby geboren is? Bekijk hieronder een overzicht van geboortebloemen voor elke maand. Ben je zoek naar geboortekaartjes met geboortebloem van jouw kindje? Maak hier de mooiste geboortekaartjes met geboortebloem.

Geboortebloem januari

Sneeuwklokje: Het sneeuwklokje staat symbool voor hoop, zuiverheid en een nieuw begin. Het is een teken van de naderende lente en wordt geassocieerd met optimisme en frisheid.

Anjer: Hoewel de betekenis van de anjer ook afhankelijk is van de kleur van de bloem, staat de anjer in het algemeen voor toewijding, loyaliteit en liefde.

Geboortebloem februari

Viooltje: Het viooltje vertegenwoordigt bescheidenheid, nederigheid en loyaliteit. Het wordt vaak gegeven als een teken van trouw en verbondenheid.

Iris: De godin Iris bracht volgens de Griekse mythologie boodschappen over tussen goden en mensen. Zij daalde via de regenboog af van de hemel naar de aarde. De symbolische betekenis van de Iris luidt dan ook: "Ik heb een boodschap voor jou".

Geboortebloem maart

Narcis: De narcis symboliseert wedergeboorte en nieuwe energie. Het is een bloem die staat voor optimisme, zelfvertrouwen en hoop. Maar als je puur naar het westen kijkt, is de symbolische betekenis van de narcis ijdelheid en zelfzucht. Iemand die overloopt van zelfliefde noemen we ook een narcist. In oosterse landen heeft de narcis een geheel andere betekenis. Daar staat de bloem symbool voor een treurige liefde.

Bekijk alle nieuwe en populaire geboortekaartjes met geboortebloem van dit moment.

Geboortebloem april

Madeliefje: Het madeliefje staat voor onschuld, puurheid en trouwe liefde. Het is een symbool van eenvoud en wordt vaak geassocieerd met jeugdigheid.

Pronkerwt: Ook wel de ‘lathyrus’ genoemd en staat symbool voor fijngevoeligheid, zachtaardigheid en vriendschap. Net als de kruidje-roer-me-niet, behoort de lathyrus tot de vlinderbloemfamilie.

Favoriete geboortekaartjes met geboortebloem

Laat je inspireren voor je kaartje en bekijk de geboortekaartjes trends 2024.

Geboortebloem mei

Lelietje-van-dalen: Het lelietje-van-dalen vertegenwoordigt liefde, geluk en zoetheid. Het wordt geassocieerd met tederheid en wordt vaak gebruikt in bruidsboeketten.

Meidoornbloesem: Meidoornbloesem heet oorspronkelijk: crataegus monogyna en is afgeleid van het Griekse woord kratos wat kracht betekent. Monogyna betekent eenstijlig, wat op de hoeveelheid stijlen in de stampers slaat.

Geboortebloem juni

Roos: De roos staat symbool voor liefde en schoonheid. Elke kleur roos heeft een eigen betekenis, zoals passie (rood), vriendschap (geel) en bescheidenheid (roze).

Kamperfoelie: Betrouwbaarheid, toewijding, verbondenheid of duurzaamheid in de liefde zijn de woorden die de kamperfoelie symboliseert. Bij die betekenis hoort ook ‘psychische kracht’.

Geboortebloem juli

Delphinium: De delphinium staat symbool voor een open hart, positiviteit, waardigheid en elegantie.

Waterlelie: De waterlelie symboliseert zuiverheid, elegantie en transformatie. Het is een bloem die vaak wordt geassocieerd met spirituele groei en harmonie.

Geboortebloem augustus

Gladiool: De gladiool staat voor kracht, trots en integriteit. Het is een bloem die wordt geassocieerd met nobelheid en vastberadenheid.

Klaproos: De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen. De kenmerkende kleur van de klaproos is rood.

Geboortebloem september

Aster: De aster symboliseert wijsheid, vertrouwen en liefde. Het is een bloem die staat voor betovering en elegantie.

Geboortebloem oktober

Goudsbloem: Ook wel Calendula genoemd, vertegenwoordigt warmte, bescherming en genezing.

Cosmea: De mooie roze of paarse cosmea weerspiegelt orde, vrede en sereniteit. De naam komt van het Griekse woord 'cosmos', wat orde, harmonie en wereld betekent.

Geboortebloem november

Goudsbloem: Ook wel Calendula genoemd, vertegenwoordigt warmte, bescherming en genezing.

Cosmea: De mooie roze of paarse cosmea weerspiegelt orde, vrede en sereniteit. De naam komt van het Griekse woord 'cosmos', wat orde, harmonie en wereld betekent.

Geboortebloem december

Hulst:De hulst staat symbool voor vreugde, hoop en eenheid.

Kerstster: Ook wel de Euphorbia pulcherrima genoemd. Pulcherrima betekent in het Nederlands 'de schoonste'. De Duitse plantkundige Carl Ludwig Willdenow heeft de botanische naam aan de plant gegeven vanwege de opvallend gekleurde bovenste bladeren, de schutbladen van de bloeiwijze.

Geboortebloem kraamcadeau ideeën

Ben jij op zoek naar een creatief en origineel (kraam)cadeau? Tip: gebruik de geboortebloem ter inspiratie of als uitgangspunt voor jouw cadeau. Check hieronder onze favoriete cadeaus:

  • Geboorteposter met de geboortebloem: Een super origineel cadeautje, de geboortebloem geïllustreerd op een poster. Wist je dat je bij ons de poster helemaal kan personaliseren met de geboortedatum en naam van de baby? Bekijkt onze collectie geboorteposters met geboortebloemen.

Maak gemakkelijk zelf een baby cadeaus met naam.

  • Gedroogde geboortebloem: Pluk of koop enkele bloemen van de desbetreffende geboortemaand. Leg/plet ze tussen een dik boek en laat ze volledig uitdrogen. Koop een mooi glazenlijstje en stop de bloem daartussen. Super creatief én lekker budget! Good to know: het drogen van bloemen kan wel even duren. Begin er dus op tijd mee. Is de uitgerekende datum vlakbij twee maanden? Ga voor beide geboortebloemen, just to be sure!
  • Geboortebloemboeket: Stel een boeket samen met de geboortebloemen van de baby. Verse bloemen zijn altijd welkom in een huis waar veel visite over de vloer komt. Een kleurrijk én symbolisch cadeau.
  • Memorybox met geboortebloem: Een memorybox is ideaal om waardevolle items van voor, tijdens en na de geboorte te bewaren. Een memorybox met een geboortebloem is een mooi symbolisch kraamcadeau. Made for Moments biedt memoryboxen baby aan waar je de geboortebloem van jouw kindje zelf op kan zetten.
  • Geboortebloem zaden of plant: Geef een pakket met zaden van de geboortebloem, zodat de persoon zijn eigen bloem kan laten groeien. Als alternatief kun je ook een volwassen plant van de geboortebloem geven, zodat ze meteen kunnen genieten van de schoonheid ervan.
  • Geboortebloem geurkaars: Zoek naar een geurkaars met de geur die overeenkomt met de geboortebloem. Het zal niet alleen heerlijk ruiken, maar ook een speciale betekenis hebben.