De populariteit van genderneutrale babynamen (namen die aan zowel jongens als meisjes worden gegeven) neemt alsmaar toe. Dat heeft niet alleen te maken met dat sommige ouders tegenwoordig kiezen voor een genderneutrale opvoeding, maar ook omdat we het heel leuk vinden om voor een originele naam te gaan. Ben je zoek naar inspiratie om jouw geboortekaartje te ontwerpen? Bekijk hier de mooiste neutrale geboortekaartjes voor jongens en meisjes.

Zo zien we vooral dat van origine ‘jongensnamen’ ook aan meisjes worden gegeven, bijvoorbeeld: Mees, Sem en Jip. Maar ook steeds vaker dat wat voorheen typische meisjesnamen waren, aan jongens worden gegeven. Denk aan: Isa, Marley en Beau.

Genderneutrale namen top 10

Dat de populariteit van genderneutrale babynamen toeneemt, constateerde ook het SVB. Het bureau wat elk jaar de meest gekozen namen van het afgelopen jaar publiceert. Dit zijn altijd de top 10 jongens en meisjesnamen, maar afgelopen jaar namen zij voor het eerst ook genderneutrale babynamen mee. Je leest ze hier:

Populairste genderneutrale babynamen 2023:

1. Sam
2. Isa
3. Bo
4. Jip
5. Lou
6. Charlie
7. Noa
8. Dani
9. Quinn
10. Bowie

Genderneutrale namen worden steeds populairder in Nederland en worden steeds meer geaccepteerd in onze samenleving. Hier lees je alles wat je moet weten over genderneutrale namen.

Bekijk alle nieuwe en populaire geboortekaartjes van dit moment.

Waarom zijn genderneutrale babynamen belangrijk?

Genderneutrale babynamen zijn belangrijk omdat ze de traditionele genderrollen doorbreken en genderdiversiteit en inclusiviteit ondersteunen. Door genderneutrale namen te gebruiken, creëren we een meer inclusieve en gelijke samenleving waarin mensen zich vrij voelen om te zijn wie ze zijn, ongeacht hun geslacht. Bovendien bieden genderneutrale namen ook praktische voordelen. Bijvoorbeeld als de naam van een persoon genderneutraal is, kan het helpen om discriminatie en vooroordelen op de werkvloer (bij een sollicitatie) te verminderen.

Favoriete geboortekaartjes van onze klanten

Hoe kies je een genderneutrale naam?

Het kiezen van een naam is een zeer persoonlijke beslissing en er zijn geen regels die bepalen welke namen genderneutraal zijn. Het kan helpen om na te denken over de betekenis en de oorsprong van een naam voordat je een beslissing neemt. Het kan ook nuttig zijn om te praten met vrienden en familieleden om feedback te krijgen over verschillende namen die je overweegt. Daarnaast kun je overwegen om een naam te kiezen die bij jouw persoonlijkheid past en die je mooi vindt, ongeacht of deze traditioneel mannelijk of vrouwelijk is. Check ook altijd of de naam die je gekozen hebt matcht met de achternaam. Niet alleen in klank en met letters, maar ook of de combinatie bijvoorbeeld niets geks betekent.

Unisex babynamen

Sommige mensen gebruiken voor het woord ‘genderneutraal’ ook wel unisex. Unisex verwijst naar dingen die geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen. Een iets plattere omschrijving dan het woord ‘genderneutraal’, wat staat voor het vermijden van woorden die als vooringenomen discriminerend of denigrerend kunnen worden ervaren doordat zij impliceren dat een bepaald geslacht of gender de norm is. Hoewel het dus wel echt een andere lading heeft, worden genderneutrale en unisex babynamen in de volksmond vaak door elkaar gebruikt.

Genderneutrale namen Engels

Niet alleen in Nederland zijn genderneutrale namen hot topic, ook in landen om ons heen en Engelstalige landen zien we veel variaties voor zowel jongens- als meisjesnamen voorbij komen. Waarbij we ons ook graag laten inspireren door de bekende celebs. Hieronder hebben we een lijstje van onze favorieten klaargezet. Een combinatie van kinderen van celebs en eigen inspriatie.

Celebs

Bobby (Chantal Janzen)
Xess (Yolanthe Cabau)
Sir (Beyoncé)
Rumi (Beyoncé
North (Kim Kardashian)
Monte (Carice van Houten)
Silas (Jessica Biel)

Eigen inspritatie

Alex
River
Charly
Jones

Bekijk alle mooie neutrale geboortekaartjes van dit moment.

Unisex namen 3 letters

Korte babynamen zijn super populair, dat zie je ook al in de top 10 van populairste genderneutrale babynamen. Naast de namen van hierboven hebben we nog en aantal favoriete unisex namen 3 letters voor je klaargezet:

Sky
Ted
Sem
Lux
Lio
Sil
Abi
Pim
Len