Altijd weer leuk om te lezen: wat waren de populairste babynamen België van het afgelopen jaar? Ideaal ter inspiratie voor jullie eigen babynaam of juist niet? Sommige ouders to be vinden het namelijk heel belangrijk dat de naam van hun kindje niet te vaak voor komt. Anderen geven daar weer wat minder om.

Naast de officiële statistieken die Statbel elk jaar publiceert hebben wij ook gekeken naar de babynamen die wij het vaakst voorbij zien komen op onze geboortekaartjes. Wellicht iets minder populair in de landelijke statistieken, en dus gelijk leuke inspiratie voor jullie eigen babynaam.

Populaire voornamen België

Olivia en Noah blijven in 2023 de meest populaire voornamen van België. Wij begrijpen dat wel, stijlvol lief en tijdloos… Verder valt ons op dat we dol zijn op meisjesnamen die eindigen op de letter ‘a’. Zeven van de tien populairste meisjesnamen eindigen met op de letter ‘a’. Bij het rijtje jongensnamen zijn er minder overeenkomsten te vinden. Wat daar wel opvallend is, is dat de populairste naam nóg populairder is dan het jaar ervoor. Noah werd maar liefst 30 keer meer gegeven dan in 2022.

Bekijk alle nieuwe en populaire geboortekaartjes van dit moment.

Meest populaire voornamen jongens België

1. Noah
2. Arthur
3. Liam
4. Louis
5. Adam
6. Jules
7. Lucas
8. Gabriel
9. Victor
10. Finn

Meest populaire voornamen meisjes België

1. Olivia
2. Emma
3. Louise
4. Mila
5. Lina
6. Alice
7. Anna
8. Mia
9. Nora
10. Lucie

Favoriete geboortekaartjes van onze klanten

Zeldzame voornamen België

Zoals hierboven ook al omschreven, zijn sommige ouders (to be) juist specifiek op zoek naar een naam die niet in de top 5 of zelfs maar top 100 voor komt. Sommigen vinden het juist mooi om een naam aan hun zoon of dochter te geven die wat zeldzamer is. Een naam die simpelweg niet zo vaak voor komt. Wij hebben daarom onze favoriete zeldzame voornamen België voor je gebundeld en een rijtje onder elkaar gezet.

Zeldzame voornamen België meisjes namen

Arya
Nowie
Maan
Airen
Lorén
Polly
Cosette
Elodie
Madeleine

Zeldzame voornamen België jongens namen

Harvey
Benja
Frankie
Bowie
Zion
Nouri
Jude

Voornamen van meisjes en jongens kiezen

We kunnen ons voorstellen dat je je goed verdiept in voornamen van meisjes en jongens op het moment dat je zelf een babynaam gaat uitzoeken voor jullie kindje. Je wilt natuurlijk de ‘allermooiste naam’ aan jullie zoon of dochter geven, het is dan ook vaak geen gemakkelijke keuze. Ook niet om het samen eens te worden bijvoorbeeld. Hier een aantal tips voor het kiezen van de babynaam:

1. Spreek de potentiële voornaam inclusief achternaam hardop uit: je weet nooit of er een gekke verspreking uit komt bijvoorbeeld.
2. Schrijf de voornamen + achternaam voluit uit. Doe dit vervolgens met de initialen, zo weet je zeker dat er een dubbele betekenis uit komt.
3. Google op de betekenis van de naam, altijd handig om te weten.

Kom je er nog niet uit? Dan hebben wij nog een laatste gouden tip, namelijk: schrijf de naam uit op het geboortekaartje wat je mooi vindt. Zo krijgt de naam ineens een andere lading. Je ziet het in een bepaalde omgeving en lettertype, waardoor je een beter gevoel krijgt.

Hippe babynamen België

Ben jij specifiek op zoek naar hippe babynamen België? Dan kan onderstaand rijtje je misschien helpen. Want naast dat Statbel elk jaar de populairste namen publiceert, maken ze ook een overzicht van babynamen die het meest toenemen in populairteit. Dus niet die het vaakst gegeven zijn, maar puur op welke babynamen ten opzichte van het jaar daarvoor het meest gestegen zijn. Dat zijn de écht nieuwkomers / hippe babynamen:

Hippe babynamen meisjes België

1. Alba
2. Romée
3. Alma
4. Ambre
5. Lya
6. Céleste
7. Aya
8. Gloria
9. Eloise
10. Valentina

Laat je inspireren voor je kaartje en bekijk de geboortekaartjes trends 2024.

Hippe babynamen jongens België

1. Charles
2. Naël
3. Jayden
4. Issa
5. Robin
6. Raphaël
7. Yahya
8. César
9. Rayan
10. Léo