Info over de editor

Tip: werk in Google Chrome

De editor werkt het beste in Google Chrome. Deze browser is namelijk helemaal up to date!

Uitlijning - hulpraster

Symmetrie maakt een kaart rustig en daarmee komt het ontwerp goed tot zijn recht. Om ervoor te zorgen dat alle teksten en elementen op jouw kaart netjes zijn uitgelijnd, kan je in de editor het hulpraster aanzetten. Deze vind je rechts bovenin de balk. Als je een tekst of element selecteert en verplaatst, zie je hier een klein rood stipje in het midden. Dat stipje staat voor het midden van dat element. Als je dit element op een van de hulplijnen plaatst, weet je dat jouw element netjes uitgelijnd is!

Uitvullen

Heb je een patroon, kleurvlak of foto als achtergrond gebruikt? Zorg er dan voor dat deze mooi over de marges loopt, zodat er geen witte randjes kunnen ontstaan. Je kan dit met één klik doen, door in de editor op het icoon van uitvullen te klikken.

Lagen

Wil je een elementje op de achtergrond, of juist op de voorgrond, van je ontwerp plaatsen? Speel hiervoor met de volgorde in onze editor. Zo kan je in één klik iets naar de achter- of voorgrond krijgen.

Ander kaartformaat of -type

Heb je een dubbel kaartje gezien in onze collectie, maar wil je deze liever als enkele kaart? Of andersom? Of heb je een vierkant kaartje gezien, maar wil je deze graag als liggende versie? Weet dat wij elk type en formaat voor je kunnen wijzigen. Stuur hiervoor een mailtje naar studio@madeformoments.nl en laat ons weten om welk kaartje in jouw account het gaat en welk kaarttype we ervan mogen maken. 

Achtergrond afbeelding van kleur wijzigen

Heb je een ontwerp gevonden waarbij een afbeelding als achtergrond is ingesteld? En wil je deze kleur net iets anders? Stuur dan een mailtje naar studio@madeformoments.nl en laat ons weten om welke afbeelding het gaat en welke kleur je zou willen. Dan gaan wij kijken wat we voor je kunnen doen! 

Extra versie(s) of personalisatie van je ontwerp

Heb je meerdere versies van jouw kaart nodig? Je kunt gemakkelijk een kopie aanmaken van jouw ontwerp in de editor. Alle versies kun je vervolgens terugvinden in je eigen collectie.

Info over productie

Veiligheidsmarge

De veiligheidsmarge geeft aan tot hoe ver tekst en andere elementen van de rand van jouw ontwerp moeten blijven. Dit voorkomt dat er tekst of beeld wordt afgesneden of op de rand van je kaartje komt te staan. Deze marge is zichtbaar op je kaart als je tekst of andere elementen in de editor selecteert en verplaatst.

Snijmarge

De snijmarge (afloop) is er voor de minimale speling tijdens het snijden van jouw kaartjes. De standaard snijmarge in drukwerk is 3 milimeter rondom het gehele ontwerp. Heb je een foto of patroon als beeldvullende achtergrond? Laat deze achtergrond doorlopen tot en met de rand buiten je kaartvlak. Zo voorkom je witranden na het snijden en het zorgt ervoor dat de achtergrond mooi doorloopt aan alle zijden. Deze marge is zichtbaar buiten je kaart als je tekst of andere elementen in de editor selecteert en verplaatst.

Ontwerp met kader

Bij een kader raden we aan om deze aan één zijde (bijvoorbeeld de voorzijde) van jouw kaartje te plaatsen. In verband met de 3 millimeter snijmarge, kan jouw kaartje namelijk iets verschuiven in de snijmachine. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld aan de linkerkant 2 millimeter meer wordt afgesneden, waardoor je aan de rechterkant 2 millimeter extra hebt. Bij de meeste ontwerpen valt dit niet op. Kies je voor een kaartje met kader, dan kan dit net iets meer opvallen. Bij een kader aan beide zijdes is dit risico nog groter. Wil je advies over jouw ontwerp? Neem dan contact met ons op.

Kleurafwijking

Iedere bestelling die je plaatst is uniek. Dat wil zeggen dat de kleuren per kaart opnieuw worden gemengd in onze machines. Hierdoor kan het zijn dat er een minimaal kleurverschil ontstaat tussen jouw bestellingen; zoals tussen de proefdruk en oplage. 

Papiersoort kiezen

Heb je een ontwerp met een donkere achtergrond? Dan raden we je aan om een papiersoort zonder structuur te kiezen. Door de gladde afwerking van deze papiersoorten heeft de inkt een mooie dekkingsgraad. Voor ontwerpen met een lichte achtergrond is het papiersoort Oud-Hollands of Linnen (voor folie) mooi. Deze twee papiersoorten bevatten een voelbare structuur, wat erg mooi is met lichte kleuren maar nadelig werkt bij donkere achtergronden omdat de inkt hier minder goed op hecht. Het gevolg is dat de witte kleur van het papier door de inkt heen kan schijnen. We willen graag dat je blij bent met je kaartjes en teleurstelling voorkomen. Wil je advies over het papiersoort bij jouw ontwerp? Neem contact met ons op.

Ontwerp met foto

Kwaliteit van de foto(’s)

Foto’s met een grootte van minimaal 1 MB (300 dpi) zijn meestal voldoende voor drukkwaliteit. Als je de foto’s door een professionele fotograaf laat maken, zijn de foto’s vaak van té groot formaat, waardoor deze in het ontwerp gecomprimeerd worden en hun kwaliteit verliezen. We raden je daarom aan om de foto per mail naar ons te sturen, zodat we deze kunnen optimaliseren voor een mooi resultaat van het drukwerk. Twijfel je of de kwaliteit van je foto voldoende is?  Mail ons en we kijken met je mee!

Proefdruk van het kaartje met foto

Ons advies is om voorafgaand de oplage een proefdruk te bestellen van het kaartje. Je kan dan zien hoe je kaartje er in het echt uitziet en dus ook hoe de foto uitkomt op de door jou gekozen papiersoort.

Tips voor het maken van een newborn foto

  • 1. Neem de tijd! De beste tijd voor een newbornshoot is wanneer de baby tussen de 0 en 14 dagen oud is. Echte pasgeborenen krullen zich in de eerste week nog helemaal op in de houding die ze uit de baarmoeder kennen. Als je dat beeld wilt hebben, zorg dan dat je er op tijd bij bent. Maar ga ook niet te vroeg aan de slag in verband met eventuele vouwtjes, huidsmeer en berg. Alhoewel dat juist ook prachtig kan zijn. Denk daar vantevoren goed over na. Wij zien dat geboortekaartjes steeds vaker pas na een week verstuurd worden, zodat je de kraamweek even rustig met je gezin kunt genieten.
  • 2. Zorg voor een warm kamertje. Pasgeborenen kunnen hun temperatuur nog niet zo goed regelen en hebben het snel koud. Zet de verwarming dus gerust een paar graden hoger of verwarm het dekentje waar de baby op ligt even voor.
  • 3. Creëer rust. Pasgeborenen kunnen nog erg schrikken van onverwachte geluiden. Zet wat zachte achtergrondmuziek aan zodat het niet helemaal stil is. Een stofzuiger op de achtergrond kan ook wonderen doen!
  • 4. Zorg dat je baby geen honger heeft. Het fotograferen van je baby gaat makkelijker als de buik van de baby lekker vol is. Een voedingsmoment zo’n 30 minuten voorafgaand aan de shoot is ideaal.
  • 5. Natuurlijk maak je met een spiegelreflexcamera andere foto’s dan met een telefooncamera, maar ook hiermee kun je tegenwoordig kwalitatief hele goede foto’s maken. Zolang je je maar zo veel mogelijk aan de eerste tips houdt... Foto’s met een grootte van minimaal 1 MB (300 dpi) zijn meestal voldoende voor drukkwaliteit.
  • 6. Babyhuidjes laten zich het beste tekenen bij mooi, zacht licht. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht en het gebruik van de flits te vermijden. Zoek een ruimte uit waar het zo licht mogelijk is, maar waar je geen volle zon hebt, anders krijg je scherpe schaduwen. En voorkom tegenlicht.
  • 7. Houd de achtergrond rustig zodat het niet te veel afleidt van de baby.
  • 8. Als je het formaat van je geboortekaartje al weet, houd hier dan rekening mee tijdens het maken van de foto. Bij een vierkant kaartje, is het mooi als jullie kleintje in het midden van de foto staat. Bij een staande of langwerpige kaart is het juist mooi om de lengte van de foto te benutten.
  • 9. Probeer wat verschillende composities en kijk wat voor jullie het beste werkt; ooghoogte, bovenaf, schuin boven…
  • 10. Let op de details! Handjes en voetjes doen het altijd goed tijdens een newbornshoot. Om te laten zien hoe klein ze echt zijn, kun je ze combineren met de handen van een van de ouders.

Eigen ontwerp aanleveren

Mogelijkheden

Ben je meer thuis in de Adobe programma’s of Canva? Of heeft iemand anders voor jou een ontwerp gemaakt? Het bestellen van kaartjes met een eigen ontwerp kan ook bij ons! Op deze pagina vind je een stappenplan en handige tutorials.