Het is bijna tijd voor de mooiste dag van jullie leven! Jullie zijn vast al druk bezig met de voorbereidingen van jullie bruiloft. De uitnodigingen zijn uitgestuurd, de RVSP’s zijn binnen, tijd voor de tafelschikking voor je bruiloft! En dat is soms lastiger dan je denkt... Het wordt misschien passen en meten maar houd één ding in gedachten: het is jullie dag.

Gelukkig is er ook goed nieuws, want bij het indelen van de tafels hoort ook de tafeldecoratie bruiloft! De tafelaankleding van een bruiloft zet gelijk de toon van het diner. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg.

De tafelindeling

We zeiden het net al even, maar de tafelindeling kan soms best lastig zijn. Je wilt dat iedereen een gesprekspartner heeft en er geen spanningen ontstaan. Want ja, met een grote groep vrienden en familie kan dit weleens voorkomen.

Een tip: maak de tafelindeling visueel door de tafels op een groot blad te tekenen. Vervolgens kun je met kleine post-it labels alle gasten van een plekje voorzien.

Je kunt online ook veel templates vinden voor tafel indelingen. Het enige wat je dan nodig hebt is een gratis designprogramma (zoals Canva). Upload de template en typ alle namen in het ontwerp. Zo kun je makkelijk schuiven en aanpassen!

Wat is de etiquette?

Tja, hoe heurt het eigenlijk? Er zijn een aantal vuistregels die je kunt gebruiken bij het maken van een tafelindeling;

  • Jullie als bruidspaar zitten uiteraard in het midden. De meningen zijn nogal verdeeld of de bruid nou links of rechts van de bruidegom zit, dus dat laten wij ook in het midden.
  • De vader van de bruidegom zit naast de bruid.
  • De moeder van de bruid zit naast de bruidegom.
  • De vader van de bruid en de moeder van de bruidegom zitten tegenover het bruidspaar.
  • Volg je het nog?
  • Naast de schoonouders zitten de bruidsmeisjes, bruidsjonkers en daarnaast de rest van de familie.
  • Koppels zitten niet naast elkaar en mannen en vrouwen zitten om en om.

Deze indeling is vrij traditioneel, dus als je het lekker anders wilt doen, doe dat vooral!

Onze favoriete tafeldecoratie

Ronde of langwerpige tafels?

Ga je voor ronde tafels of juist één (of twee) lange tafels op jullie grote dag? Beiden hebben z’n voor- en nadelen;

Met ronde tafels moet je ervoor zorgen dat elk ‘groepje’ compleet is zodat er niemand in z’n eentje zit. En dan moet maar net passen. Bij lange tafels zitten er altijd twee aan het eind, wat een beetje ongezellig kan zijn. Onze tip: zet ook iemand aan de kop van elk eind, zo creëer je een leuk hoekje!

 

Wie met wie?

Vind je het lastig om te bepalen wie je naast wie zet? Begrijpelijk. Soms zijn er gasten die alleen komen, of die weinig andere mensen kennen. Probeer na te gaan of er gasten zijn met dezelfde interesses. Ook al kennen ze elkaar nog niet, misschien hebben ze in dezelfde stad gestudeerd? Zijn ze weg van dezelfde Netflix show? Het lijkt maar iets kleins, maar dit is een makkelijke ijsbreker.

Tafelschikking bord

Is het gelukt met de tafelindeling en is alles vastgelegd? Dan kun je overwegen om een tafelschikking bord te maken. Dit maakt het makkelijker voor je gasten om hun plekje te vinden aan tafel. Daarnaast staat het ook nog eens heel leuk, een bord in dezelfde stijl als de tafeldecoratie van de bruiloft.

Onze favoriete tafelschikking producten

Tafelnummers

Alle gasten zijn nu ingedeeld, dus vergeet ook de tafelnummers niet! Je kunt ervoor kiezen om de tafelnummers in een houten houder te zetten, maar je kunt ook gebruik maken van een fleshanger. Dan dient een fles wijn als tafelnummer houder, super origineel! 

Op zoek naar nog meer tafelaankleding? Bekijk alle tafeldecoratie voor je bruiloft.

Naamkaartjes

Je staat er misschien niet snel bij stil, maar één van de leukste dingen voor jullie gasten is het zien van hun eigen naam op de bruidstafel. Je laat merken dat je blij bent dat diegene er is en dat dit echt hún plaats is. Geef iedereen een mooi plekje door naamkaartjes te laten maken in stijl van de tafelaankleding van jullie bruiloft, en zet ze neer in een naamkaarthouder. Tip: gebruik deze kaartjes ook voor de ceremonie! Je kan de naam ook verwerken op de menukaarten of placemats en deze op de juiste plaats leggen.

Stoel versiering

Misschien zijn er wel een aantal gasten die een extra speciaal plekje verdienen. Denk aan je vader of moeder, jullie getuige(n) of jullie matchmaker. Versier de stoel van je geliefden met deze leuke stoeldecoratie, gemaakt van diverse materialen en volledig aanpasbaar. Ook niet onbelangrijk: stoelbordjes voor de Bride & Groom!

Changer!

Oftewel: tijd om te wisselen! Weet je het toch niet helemaal zeker met die tafelschikking voor je bruiloft? Of wil je gewoon een beetje reuring? Laat je gasten dan na het hoofdgerecht van plek wisselen. Vraag bijvoorbeeld alle heren om één plek naar links te schuiven. Nieuwe gesprekspartners, nieuwe connecties!

Tot slot

Probeer je niet té druk te maken over de tafelschikking. Jullie gasten zijn allang blij dat ze deze mooie dag mogen bijwonen en zitten vast en zeker te genieten van de prachtige bruiloft versiering en het heerlijke eten. Dus: enjoy!

Lees ook onze blog met de ultieme checklist voor bruiloftsdecoratie.

cadesusAlle tafeldecoratie