Waar we voorheen de datum van de bruiloft alvast mondeling of via app verspreidde, kiezen we steeds vaker voor het versturen van een save the date kaart. Zo’n 75% van de stellen kiest voor een save the date én een trouwkaart.

Tips save the daten kaarten

Don’t stress, want dit is voornamelijk een agendaverzoek. Zo’n 6 tot 8 weken voor de bruiloft verstuur je vervolgens de trouwkaart. Op de trouwkaart zet je vaak veel meer informatie en dat doe je ook pas wanneer de dagindeling bekend is (en besproken met de locatie). Maar wat schrijf je dan op de save the date? Wij helpen je graag een handje! Dit zijn onze vier tips rondom het versturen van jullie save the date:

Benieuwd naar de volledige collectie save the date kaarten? Ga naar save the date kaarten bekijken.

Onze favoriete save the date kaarten:

Save the date kaarten tip 1: Bedenk welke stijl trouwkaart jullie willen

Hè wat? Een trouwkaart? Ja je leest het goed. Jullie save the date is het allereerste écht tastbare voor al jullie gasten. Het is natuurlijk wel heel leuk als de look van de save the date in stijl van jullie trouwkaart is. Denk dus na over wat voor trouwkaart jullie willen versturen, dan kan je daar een save the date kaart bij maken of zoeken in dezelfde stijl.

Het voelt dus niet helemaal logisch om te starten bij een trouwkaart, maar wel onze tip. Maakt het jullie niet zo veel uit dat de kaarten niet matchen? Dan kan je natuurlijk gewoon gaan speuren tussen de collectie en gaan voor een kaart die jullie op dat moment mooi vinden en naderhand een passende (of niet) trouwkaart zoeken.

Save the date kaarten tip 2: Dubbelcheck de gegevens

Want staan ze er allemaal wel op? Een save the date bevat nog niet heel veel informatie, maar het is wel handig om dit even te dubbelchecken. Welke drie á vier gegevens wij adviseren? Je leest het hieronder:

 • De datum

  Klinkt logisch, maar het zal niet de eerste keer zijn dat deze vergeten wordt. Bij de meeste save the date kaarten speelt de datum een belangrijke rol in het ontwerp, dus gelukkig is de kans dat je die vergeet niet heel groot.
 • Jullie namen

  Ook dit is misschien voor jullie vanzelfsprekend, maar we schrijven ‘m toch maar even op. Want het is natuurlijk wel handig om te weten van wie de save the date komt.
 • Dag- of avondgast

  Zijn jullie er al uit of jullie de genodigden gaan verdelen in dag- en avondgasten? Dan is het handig om dit te vermelden op de save the date. Dan weten de genodigden namelijk of ze alleen de avond vrij moeten houden of dat ze de hele dag reserveren voor jullie dag.
 • De locatie (optioneel)

  Is de locatie al 100% rond? Dan is het handig om deze even kort te vermelden op de save the date. Dan kunnen gasten indien gewenst namelijk een hotel in de buurt boeken bijvoorbeeld. Of op tijd een taxi / gezamenlijke bus regelen.

Save the date kaarten tip 3: Denk na over hoe je de save the date overhandigt of verstuurt.

Natuurlijk weet jullie omgeving dat er een bruiloft aan komt, want jullie verloving heb je in alle enthousiasme waarschijnlijk al gedeeld met vrienden en familie. Maar het moment dat er een save the date kaart op de deurmat valt (of overhandigd wordt), is toch altijd weer een mijlpaal. Dat betekent dat de bruiloft concreet wordt en de voorbereidingen voor de gasten kunnen beginnen.

Je kan er een momentje van maken door ze fysiek te overhandigen. Het grote voordeel: je ziet gelijk de reacties van iedereen! Je kan ‘m natuurlijk ook ‘gewoon’ versturen. Kies voor een mooie envelop en een bijpassende sluitzegel om de verzending extra feestelijk te maken.

Save the date kaarten tip 4: Wees op tijd met verzenden

In de meeste gevallen adviseren we een save the date zo’n 6 maanden van te voren te versturen. Valt jullie trouwdatum in de vakantieperiode? Dan adviseren we de kaart nóg eerder te versturen (voor het einde van het jaar bijvoorbeeld). Zodat, als ze dat willen, genodigden met gezinnen de vakantie gewoon kunnen boeken op het moment dat ze dat normaal gesproken doen.

Op het moment van het versturen van jullie save the date gaat het concreet maken van jullie bruiloft echt beginnen. Vaak is de fotograaf al geregeld en is het ook tijd om de getuigen (en ceremoniemeester) te benaderen. Weten jullie al hoe je dit gaat doen? Wist je dat je allerlei leuke producten hebt om dit op een originele manier te doen? Het is natuurlijk extra leuk als de persoon in kwestie op een originele manier verrast wordt. Je kan dit doen door middel van een kaart, bier of wijnfles etiket of een wijndoos met eigen tekst.

Van save the date naar trouwhuisstijl

Naast het versturen van een save the date kiezen ook veel bruidsparen voor het doortrekken van hun zogenoemde ‘trouwhuisstijl’. Op de trouwkaart of save the date gebruik je een bepaalde stijl. Lettertypes, versieringen/illustraties en achtergrondstructuren maken samen de stijl van jullie kaart. Deze stijl komt vaak terug op de dag zelf. Denk bijvoorbeeld aan het welkomstbord, het gastenboek of de bedankjes bijvoorbeeld.

Benieuwd aan welke trouwdecoratie je allemaal kan denken, in stijl van je save the date? Bekijk dan onze bruiloft decoratie collectie.