Het plannen van een bruiloft is een spannende en leuke tijd, maar het kan ook een beetje overweldigend zijn, vooral als het gaat om het maken van de gastenlijst. Houd bij het maken de gastenlijst in je achterhoofd dat deze - als het goed is - bestaat uit mensen die het meest belangrijk voor je zijn en met wie je deze speciale dag wilt delen.

Hier zijn een aantal tips om je te helpen bij het maken van de perfecte gastenlijst voor je bruiloft én hoe je om kan gaan met het niet-uitnodigen van gasten die misschien wel een invite verwachten...

11 tips maken gastenlijst bruiloft:

1. Bepaal het budget en de grootte van je bruiloft

Het maximaal aantal gasten dat je kunt uitnodigen hangt af van het budget en de grootte van de locatie. Overleg met je partner om het budget vast te stellen en bepaal vervolgens hoeveel gasten je kunt uitnodigen. Houd er rekening mee dat elke extra gast de kosten van je bruiloft zal verhogen.

2. Maak een lijst van meest belangrijke mensen

Begin met het maken van een lijst van de belangrijkste mensen die je sowieso wilt uitnodigen, zoals familieleden en beste vrienden. Dit zijn de mensen die je het liefst aan je zijde wilt hebben op deze speciale dag. Noem deze lijst: lijst 1. Ook wel een lijst die je aanhoudt wanneer je gaat voor een intieme bruiloft.

3. Ga vervolgens aan de slag met eventuele overige gasten

Voeg de namen toe van andere mensen die je graag zou willen uitnodigen, zoals collega's, kennissen en buren. Zorg ervoor dat je ook mensen op schrijft die belangrijk zijn voor je partner. Voeg deze toe aan lijst 1.

4. Mis je nog namen? Maak een tweede lijst

Maak een tweede lijst met mensen die je zou willen uitnodigen als er genoeg ruimte is. Dit zijn mensen waar je misschien iets minder mee hebt of waarvan je denkt dat ze misschien niet kunnen komen. Als er uiteindelijk meer ruimte is dan verwacht, kun je deze mensen later alsnog uitnodigen.

5. Probeer realistisch en eerlijk te zijn

Het is belangrijk om realistisch te zijn en eerlijk te zijn over wie je wel en niet kunt uitnodigen. Houd er rekening mee dat het aantal gasten dat je uitnodigt invloed heeft op de kosten en de algehele sfeer van de bruiloft.

6. Maak een seatingplan

Maak een zitplan op basis van de gastenlijst, zodat iedereen een plek heeft om te zitten en te genieten van het diner of de viering. Houd er rekening mee dat gasten graag willen zitten met mensen die ze kennen en waar ze zich prettig bij voelen. Dit helpt je tevens bij het maken van eventuele keuzes… Is deze persoon moeilijk te matchen met anderen aan tafel? Dan kan je je ook afvragen hoe leuk hij/zij jullie bruiloft zal vinden en hoe zich dat gaat uiten op de dag.

Ben jij op zoek naar de manier om de tafelschikking te communiceren? Bekijk al onze toffe items voor aan tafel:

7. Teveel gasten op lijst 1 en 2 samen? Ga schrappen

Voeg lijst 1 en 2 samen: dit is de basis van jullie lijst. Maar... dan kom je erachter dat er teveel gasten op jullie gastenlijst staan. Gaat het maar om enkele gasten die ‘teveel’ zijn op jullie wedding? Pak lijst nummer 2 voor je en vraag je bij deze gast hardop af wat voor een toegevoegde waarde het is om hem/haar uit te nodigen. Nodig je deze gast voor jezelf uit? Of voor hem / haar of een mening van iemand anders? Gaat het om een groot aantal wat er teveel is? Neem afscheid van alle gasten op lijst nummer twee.

8. Schrap 'groepjes' of geef het een logische beredenering. Dat helpt!

Wanneer je het lastig vindt om ‘random’ mensen niet uit te nodigen, simpelweg omdat je minder bij hen voelt, dan helpt het je wellicht om ‘groepjes’ te schrappen. Zo zou je bijvoorbeeld aanhang van bepaalde groepjes niet kunnen uitnodigen. Denk aan de partners van de maatjes van je sportclub of je collega’s bijvoorbeeld. Of zorg voor een beredenering die goed voelt voor je: nodig bijvoorbeeld alleen alle ‘neven’ of ‘nichten’ uit i.p.v. beiden.

9. Denk na over kinderen op je bruiloft

Wil jij liever geen kinderen op de bruiloft, ookal zijn het je eigen neefjes of nichtjes? Communiceer dit vooraf duidelijk of schrijf het op die manier ook op de envelop. Vind je het stiekem wel lastig om deze keuze te communiceren? Ook omdat je toch een speciale band hebt met je neefjes en/of nichtjes? Zorg voor een alternatief. Organiseer een week voor de bruiloft bijvoorbeeld een ‘mini’ bruiloft bij jou thuis. Doe een random witte jurk en mooie blouse aan en dek een tafel met allemaal kinder-lekkers. Geef elkaar het jawoord en laat ze van een ‘bruidstaart’ smikkelen.

10. Stuur de uitnodigingen op tijd en bestel er extra

Zorg ervoor dat je de trouwkaarten op tijd verstuurt en geef een RSVP-datum zodat je weet wie er wel of niet aanwezig zal zijn. Het is ook een goed idee om gasten te vragen om eventuele dieetwensen of allergieën door te geven. Wellicht heb je wat afmeldingen waardoor je ervoor kiest een bepaalde groep of persoon alsnog uit te nodigen. Ben bij de ‘aan’ op de envelop duidelijk in je communicatie, schrijf je bijvoorbeeld ‘familie Jansen’, weet dan dat de hele familie op de stoep staat. Tip: schrijf namen uit!

11. Kies voor je eigen geluk

En last out not least: kies echt voor je eigen geluk. Voel je niet schuldig over mensen die je niet uitnodigt. Het is ten slotte júllie mooiste dag.

Het maken van een gastenlijst voor je bruiloft kan een uitdagende taak zijn, maar het is ook een hele mooie kans om te laten zien hoeveel de mensen om je geven en hoeveel ze voor je betekenen. Door tijdig te beginnen en de bovenstaande tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je de perfecte gastenlijst maakt voor jullie huwelijk.

  

 proefdruk trouwkaarten